Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az „átépítés” alatt zavartalanul működött a gödöllői központú Szent István Egyetem

2016-09-05 16:56:50

Szeptember 5-én, a délelőtti órákban tartotta tanévnyitó ünnepi ülését a Szent István Egyetem (SZIE) Szenátusa (képen) a Gödöllői Campuson. Az aulában lezajlott rendezvényen ünnepi beszédet dr. Tőzsér János rektor mondott. Az eseményen esküt tettek az elsőéves hallgatók, beiktatták a tanulmányaikat kezdő doktoranduszokat, továbbá köztársasági ösztöndíjakat adtak át. Tiszteletbeli professzori címet vehetett át Martin van den Toorn egyetemi tanár (Delft University of Technology Holland) – tájékoztatta hírportálunkat a Szent István Egyetem PR-, Sajtó- és Rendezvényszervezési Főosztályának vezetője.

A 2000 januárjától Szent István nevét viselő egyetem hazánk egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye. Jelenleg nyolc karral működik. A gödöllői székhelyen kívül, Budapesten, Békéscsabán, Gyulán és Szarvason vannak campusai. Oktatási palettája 33 alapszakból, 32 mesterszakból, 10 doktori iskolából, 42 szakirányú továbbképzésből és 15 felsőoktatási képzésből áll. A 2016/2017-es tanévben négy karon indul duális képzés.

Dr. Tőzsér János rektor tanévnyitó ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) a 2016/2017. tanév kezdetére jelentősen átalakult, új vizekre hajózott. Mint mondta, „intézményünk történetében ez nem meglepő fordulat, hiszen több nagy átalakuláson estünk át fennállásunk 16 éve alatt, és a legutóbbi változás sem volt átmenet nélküli.”
Ennek oka, hogy a Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia megvalósításának jegyében az elmúlt tanév a Kertészettudományi Kar, az Élelmiszer-tudományi Kar, valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Kar érkezésének, továbbá az Állatorvos-tudományi Kar önálló egyetemmé válásának, valamint az Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar egri egyetemhez történő csatlakozásának a jegyében telt.

A rektor kiemelte, hogy az egyetem az „átépítés” alatt zavartalanul működött, annak ellenére is, hogy össze kellett hangolni a régi és az új karok eltérő rendszereit, szabályzatait és munkastílusát. Már az eltelt háromnegyed év is bizonyította, hogy a Budai Campus karainak csatlakozásával a Szent István Egyetem feladatkörében, képességeiben, tudományos kapacitásában, vállalati-gyakorlati kapcsolataiban egyaránt erősödött, gazdagodott.


A Szent István Egyetem számos karán elérhető a felsőoktatás teljes spektruma. Feltörekvő ágazatok oktatása került az intézményhez, aminek portfóliója a mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés területén teljesebbé vált. Ez a változás új hajtóerőt jelent a tudáspiacokon zajló versenyben, aminek gazdasági, társadalmi szereplői egyre inkább azt várják a felsőoktatástól, hogy az egyetemek a jövőt mutassák meg, azaz a gyakorlat előtt járjanak. 
- Sokat kell tennünk azért is, hogy az elméleti kutató munka eredményei – küldetésünknek megfelelően – az agrárgyakorlatba kerüljenek – hangsúlyozta dr. Tőzsér János. - Ehhez arra is szükség van, hogy a gazdák-gazdálkodók fogadó készek legyenek az új technológiákra, versenyképesebb eljárásokra. A Szent István Egyetem stratégiai partnerségben a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, szakmai szervezetekkel és gazdaságokkal szorosan együttműködve ezen fáradozik.

A tanévnyitó ünnepség keretében a rektor megemlékezett arról, hogy a jogelőd intézmény, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem 25 évvel ezelőtt, a hazai felsőoktatási intézmények között úttörő szerepet vállalt a külhoni magyar agrárszakember képzésben. Az elvetett mag jó talajba hullott. A magyar kormány támogatja a Szent István Egyetem égisze alatt, a helyi intézményekkel együttműködésben a Kárpátalján, a Felvidéken, a Vajdaságban és Erdélyben zajló alap- és mesterszakok oktatását.
Ez azért fontos, mert a Szent István Egyetem középtávú intézményfejlesztési tevében olyan cél szerepel, hogy a SZIE a Kárpát-medence vezető agrár- és vidékfejlesztési tudásközpontjává váljon, amely átfogja az élelmiszergazdaság teljes vertikumát, erősíti a vidék népességmegtartó képességét, egyben részese a közép-európai társegyetemek együttműködésének.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online