Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Leveleskönyv a gödöllői kastélyban

2016-08-30 16:07:13

Ferenczy Ida, Erzsébet királyné magyar felolvasónője felbecsülhetetlen értékű kincs birtokába jutott. Hosszú szolgálata során folyamatos levelezésben állt a királyi család és az udvartartás tagjaival, a kor neves politikusaival, arisztokratáival. A rendszeres levélváltások szolgálati ideje után sem maradtak abba. A felolvasónő nagy gondossággal kezelte a dokumentumokat, egyes borítékokra megjegyzéseket írt, a királyné leveleit pedig az utókor számára „cenzúrázta”.

A teljes levélgyűjtemény nagyságáról nincsenek adatok. Ferenczy Ida örököseinek a csodával határos módon sikerült a gyűjtemény egy részét a második világháború pusztításai elől megmenteni. A Ferenczy Ida unokaöccse, Farkas László után Farkas-Archívumként ismert iratgyűjteményből Tolnayné Kiss Mária 1992-ben publikálta először a Kedves Idám! című válogatást, Erzsébet királyné, Ferenc József, Andrássy Gyula és Schratt Katalin írásainak közzétételével.

A Farkas-Archívum 2013-ban magántulajdonból a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi gyűjteményébe került. Megkezdődött a levelek feldolgozása, restauráltatása és időszakos bemutatása. Az udvartartás hétköznapi életének számos titkát őrző dokumentumok a tervek szerint tematikus kötetekben látnak majd napvilágot: ezek között elsőként a Kedves Idám! című könyv átdolgozott kiadása. A kötetet a korábbihoz képest több, és ezúttal már színes reprodukció illusztrálja, a képmellékletben ritka, kevésbé ismert felvételekkel.

A kötet augusztus 30-ától 3.750 forintos áron megvásárolható a Gödöllői Királyi Kastély ajándékboltjában. Forrás: kiralyikastely.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online