Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az én polgármesterem

2016-08-27 10:34:45

Augusztus 25-én, Szerencsen, Tokaj-hegyalja központjában tartották meg a városi önkormányzatok legnagyobb hagyományával bíró szakmai rendezvényét, a Polgármesterek Randevúját. A 22. alkalommal megrendezett eseményen átadták a Szféra által alapított az Év Polgármestere díjat annak a városvezetőnek, aki a polgárok szavazatai alapján kiérdemelte a lakosság megbecsülését. Idén Szerencs város lakói jutalmazták meg polgármesterüket, Koncz Ferencet e rangos díjjal. Bár, reménykedtem, a gödöllői lokálpatrióták ezúttal nem voltak aktívak…

A rendezvény kapcsán játsszunk el a gondolattal, megemelvén a szemhatárunkat és szétnézvén itt, a Kárpát-medencében, akár a nem oly’ távoli múltat is beleértve: ki az a településvezető a magyarok is lakta települések közül, akinek e díjat odaítélnénk?

Jómagam dr. Bernády Györgyre szavazok. Ő volt az, aki a múlt század elején, tudatos és tervszerű városfejlesztési koncepcióval az addigi Maros-parti mezővárosból korszerű Marosvásárhelyt épített. Csupán egy évtizedes polgármestersége alatt rengeteg középülettel, utcával gyarapodott a város. Közművesített, kialakította a víz-és csatornarendszert bevezette a földgázt. Az aszfaltozások eredményeként az első világháború előtt az országban Budapest után Marosvásárhelynek volt a legtöbb aszfaltozott utcája. Különös gondot fordított a város Főterének térszerkezetére, melynek mindmáig ékessége a Bernády építtette szecessziós Városháza és Kultúrpalota.
Mindkettőnek gödöllői vonatkozása is van, hiszen a középületek fényét emelő – történelmünk nagyjait és legendáit ábrázoló – ablaksorok üvegképeit, festményeit Toroczkai Wigand Ede, valamint Nagy Sándor készítették.

A város műveltségi növeléséhez Bernády elemi-, polgári- és felső-kereskedelmi gimnáziumok létrehozásával járult hozzá. 1910-ben a huszonötezres lélekszámú város 70 százaléka tudott írni és olvasni. Bernády, bár pályáját országgyűlési képviselőként kezdte, polgármestersége idején városfejlesztési szakpolitikusként viselkedett, nem törődve a városban és országban zajló politikai-ideológiai harcokkal „Épült dr. Bernády György polgármestersége idején” - hirdeti ma is városvezető munkásságát az utókor számára számos, középületen látható tábla. És természetesen Közép-Európa legszebb szecessziós Városházája, melynek égbe nyúló kecses tornya az idén, Marosvásárhely fennállásának 400. évfordulóján díszkivilágosítást kapott.
Az én Polgármesterem a mindenkori városvezetőknek példát mutató, Városházát építő dr. Bernády György. Csáky Zoltán (fotó: marosvasarhely.network.hu)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online