Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Élvezetes játék a gödöllői tanulók lézerpisztolya

2016-07-27 17:13:19

Az Út a Tudományhoz program keretében nyert pályázat is segítette a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium 11-dikes tanulóit a mérnöki pályára készülésben. A diákok a pályázat keretében megismerkedtek a különböző érzékelők működésének fizikai elveivel, esetenként – mérések végzésére is alkalmas maketteket építve – a különböző mérési elvű (kapacitív, induktív, ellenállás és félvezető alapú) szenzorokkal. Az érzékelők vizsgálata mellett, azok segítségével, kisebb számítógépes mérőrendszereket is összeállítottak (például: optikai kapukat használó ezredmásodperc pontosságú számítógépes időmérő), amik a fizikaórákon kívül egyéb tantárgyaknál is alkalmazhatók.


A tudományos ismereteke bővítése közben a fizika népszerűsítésére alkalmas játék sem maradt ki: a gödöllői tanulók megterveztek és elkészítettek egy lézerpisztolyt, ami nem csak a fizika iránt érdeklődő, hanem a szélesebb közönség számára is élvezetes módon mutatja be a témában rejlő lehetőségeket. Maga a pisztoly egy műanyag játék pisztoly, aminek a csövébe egy lézermutatót, a markolatába pedig egy mikrokontrollert építettek be a diákok, míg a pisztoly oldalában egy LCD kijelző kapott helyet, és a ravaszba egy kapcsolót szereltek. A pisztolyhoz tartozó céltábla közepébe viszont egy foto-ellenállást építettek, ami képes jelezni a pisztoly mikrokontrollerének, hogy a pisztoly által kibocsátott lézersugár az adott pillanatban ráesik-e a céltábla közepére, vagy sem. A játék lényege, hogy minden próbálkozónak 10 lövése van, és a pisztoly számolja (és a kijelzőjén ki is írja), hogy ebből hány telitalálat született, azaz, a ravasz meghúzásának pillanatában hányszor esett a pisztoly lézerének sugara a céltábla közepére.

Az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő Út a Tudományhoz program UT-2015-0039. számú támogatásával megvalósult projekthez kapcsolódó eszközök bemutatása sikert aratott a győri Mobilis központ Kísérletbazár rendezvényén, és a témához kapcsolódó előadásuk a Pannon Egyetem Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferenciájának Műszaki szekciójában első díjat nyert. A kifejlesztett eszközök – közöttük a méltán népszerű lézerpisztoly – legközelebb a Kutatók Éjszakája szeptemberben esedékes gödöllői rendezvényén lesznek kipróbálhatók.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online