Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megcsapta az orvoshiány szele a gödöllői egészségügyi központot

2016-05-26 11:03:27

Bár, az előterjesztés a Tájékoztató a Tormay Károly Egészségügyi Központ humánerőforrás helyzetéről címet viselte, ha leegyszerűsítjük a dolgot, egyfajta „segélykiáltásnak” titulálható a – környező települések lakosságát is beszámítva – csaknem 150 ezer fő járóbeteg-ellátásában vezető szerepet betöltő gödöllői központú intézmény igazgatójának, Nagy Árpádnak a tájékoztatója, amivel a helyi képviselőtestület tagjai május 26-i ülésükön szembesültek.

Néhány fontos gondolat, felvetés, kérés az írásban benyújtott anyagból, a teljesség igénye nélkül
A mai magyar egészségügy strukturális és finanszírozási „elhanyagoltságából” eredően a betegellátás aktuális helyzetét jelentős mértékben befolyásolják az orvosok rendelkezésre állásának anomáliái. Ennek okai – egyebek mellett – a következők: alacsony anyagi elismerés (bérezés) • a média többségében egyoldalú kommunikációjának is köszönhetően egyre mélyebbé vált a szakadék a betegellátó munka és a lakosság között • a betegek ellátási és gyógyulási igénye sok esetben nincs összhangban az orvosok számára rendelkezésre álló feltételekkel • a hajszolt (többállásos) életmód jelentősen megterheli az orvosokat, ami kiégéshez, pályaelhagyáshoz vezet • az orvosok mintegy 15 százaléka nem közvetlenül a gyógyító területen vállal munkát hazánkban.


Ezek a „tünetek” az 55 orvost (20 fő közalkalmazott, 3 fő munkaszerződéses, 25 fő vállalkozó és 7 fő megbízási jogviszony) foglalkoztató gödöllői egészségügyi intézményben is jelen vannak, ráadásul, a főváros közelsége sem kedvező, hiszen ott magasabb jövedelmi viszonyokat nyújtó állásokhoz juthatnak a gyógyítók.
Három évvel ezelőtt megszűnt Gödöllőn a gasztroenterológiai, az onkológiai és a gyermek kardiológiai szakrendelés, és könnyen elképzelhető, hogy – elsősorban az orvoshiány miatt – további korlátozások is szükségesek lesznek, mivel, ha egy szakma egy éven keresztül egyáltalán nem működik, az OEP megszünteti a finanszírozási szerződést. Az év közepétől a radiológián és a reumatológián kell megoldást találni arra, miként oldható meg a jövőben csupán részállású közalkalmazottként dolgozni kívánó szakorvosok pótlása, már csak azért is, mert a röntgen- és az ultrahang-vizsgálatok az alap-diagnosztika fontos részei.

Gondot okoz, hogy a korábbi években felhalmozott belső anyagi tartalékok kimerültek, és a Petőfi Sándor utcai intézménynek jelentős belső adósságai vannak. Fontos lenne, hogy a kormányzati intézkedések kihassanak az egészségügyben dolgozók bérének tisztességes megélhetést biztosító emelésére, valamint segítséget jelentene az is, ha a gödöllői önkormányzat – értékelve az intézmény által a város és a környék lakossága egészségi állapotának megőrzésében, helyreállításában betöltött szerepét – anyagi lehetőségeinek függvényében, átmenetileg további, az OEP-finanszírozást kiegészítő működési támogatást biztosítana a Tormaynak – kérte tájékoztatójának lezárásaként Nagy Árpád igazgató, aki azt javasolta, hogy a naprakész rendelési információkért érdemes felkeresni az intézet honlapját.

A gödöllői egészségügyi központban kialakult helyzetről a városvezetés írásban tájékoztatja Vécsey Lászlót, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselőjét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online