Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Törvényességi aggályok merültek fel a gödöllői kommunális adórendelet kapcsán

2016-04-25 14:18:29

Bár, a városfejlesztési célokhoz szükséges anyagi források megteremtésének egyik lehetőségeként tekintettek rá, a lakosság körében – enyhén szólva – nem aratott osztatlan sikert a magányszemélyek kommunális adójának bevezetése Gödöllőn. A január 1-jétől életbe lépett rendelet elfogadását kizárólag a polgármester és a hozzá hű lokálpatrióta klubos képviselők támogatták, tették ezt más vélemény és a fel-felerősödő tiltakozás ellenére. Időközben, február végén lejárt a bevallási határidő, így lassacskán megjelenhetnek a határozatok és a csekkek a gödöllői postaládákban.

Ha csak, nem történik módosítás a rendeletben. Erre azért van esély, mert a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztálya április 22-i keltezéssel válaszolt az Alvégi Lokálpatrióták Baráti Köre által a hatóság részére februárban eljuttatott vizsgálati kérelemre.
A felügyeleti eljárás során a kormányhivatal illetékesei nem minden esetben találták meglapozottnak az adónem gödöllői bevezetésével kapcsolatos kifogásokat, ám az adóalap és -mérték meghatározásával összefüggésben arra a következtetésre jutottak, hogy törvényességi felügyeleti eszköz alkalmazása indokolt.

Az önkormányzati rendeletet úgy fogadták el a lokálpatrióta klubos képviselők, hogy az adókötelezettséget a Gödöllő közigazgatási területén lévő lakás, üdülő és hétvégi ház (adótárgy) esetében állapították meg. A kommunális adó alapját pedig úgy, hogy azt az ingatlan négyzetméterben számított hasznos alapterülete képezi. Ebből következett, hogy az adó éves mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 60 négyzetméter és az alatti hasznos alapterületű adótárgy esetén 15 ezer forint, 60 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű adótárgy esetén 25 ezer forint.
Ezzel szemben a kormányhivatal tájékoztatásában az szerepel, hogy a Helyi adókról szóló törvény (Hatv.) 26. szakasza szerint az adó évi mértékét adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként kell megállapítani (legfeljebb 28.500 forint/év).
Magyarra lefordítva, ez azt jelenti, hogy nem lehet(ne) különbséget tenni kis lakás és nagy lakás között, ezáltal az adó mértéke sem lehet(ne) kétféle összeg.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online