Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tíz éve intett búcsút a parlamenti képviselőségnek Gémesi György

2016-04-23 14:39:21

2006. április 23-a bizonyos szempontból egyedülálló napként íródott be a Gödöllőhöz köthető politika-történetbe. Gémesi György, a város 1994 óta hatszor újraválasztott polgármestere ezen a napon búcsúzott a parlamenti képviselőségtől, amit azt megelőzően nyolc éven át töltött be. Tette ezt úgy, hogy nem lemondott a mandátumáról, hanem – ami azóta sem történt meg vele – választási vereséget szenvedett. Legyőzője a kampánya során Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt is bevető Fogarasiné Deák Valéria volt. Nézzük, mi történt napra pontosan 10 esztendeje!

„Hatalmas, országra szóló bravúrt hajtott végre Fogarasiné Deák Valéria szocialista párti képviselőjelölt a parlamenti választás második, április 23-i fordulójában. A Pest megyei 4. számú választókerület (Gödöllő, Pécel, Kistarcsa, Kerepes, Isaszeg, Csömör, Nagytarcsa) első fordulós eredményei alapján szinte mindenki biztosra vette, hogy az MDF-FIDESZ-KDNP támogatottságát élvező Gémesi György szájából képtelenség lesz kiénekelni a sajtot.  És mégis bekövetkezett a csodaszámba menő fordulat” – írtuk egy évtizede.

„Miközben a Gémesi Györgyre leadott voksok száma az első fordulóban (április 9.) elért 22.951-ről 21.526-ra csökkent, Fogarasiné szavazatai 18.498-ról 21.753-ra emelkedtek az első fordulós 71,4 %-os részvételi arányt mintegy 6,4 %-kal alulmúló második körben. A külképviseleteken leadott voksokkal együtt, Fogarasiné Deák Valéria 227 szavazattöbbséggel nyerte el körzetünk egyéni országgyűlési képviselői mandátumát. Mivel Gémesi György (különböző okok miatt) egyik jelölő szervezete területi vagy országos listáján sem szerepelt, a következő ciklusban nem lesz tagja a parlamentnek” – elemeztük az akkori történéseket.


Az elmúlt 10 esztendő tehát úgy telt el, hogy városunk első embere nem tudott parlamenti képviselőként munkálkodni. Vannak azonban olyan jelek, hogy a jövőben ez nem lesz így. Elég, ha csak az idei, március 15-i beszédét idézzük, amit akár egyfajta zászlóbontásnak is értelmezhetünk. Várhatóan hamarosan kiderül, újraindul-e – és milyen szervezeti formában – a kormány utóbbi években hozott intézkedéseit jobbára bíráló településvezető országos politikai karrierje.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online