Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői egyetem tanszéke is aktív részese az akvakultúra-projektnek

2016-03-13 10:18:38

Az élelmiszerbiztonság fenntarthatósága miatti növekvő kétségek hatására életre hívott, európai kutatóintézetekből álló konzorcium kezdi meg közel 7 millió eurós összköltségvetésű négyéves munkáját, amelynek célja olyan új stratégiák és modellek létrehozása, amik megalapozzák a halászati ágazat növekedésének fenntarthatóvá tételét.

Az „Eszköztár az akvakultúra fenntarthatóságának megalapozásához” (Tools for Assessment and Planning of Aquaculture Sustainability – TAPAS) című pályázat koordinálását a Stirlingi Egyetem (Skócia) végzi. A munka során olyan új költséghatékony menedzsment eszközöket és gyakorlati útmutatókat fejlesztenek ki, amik lehetővé teszik az európai halászati szektor számára a potenciális ökológiai hatások számszerűsítését, a halgazdálkodási tevékenység helyi szintű határainak becslését vagy a jövőbeli kockázatok felmérését.

Az idén márciusban kezdődő projekt szakmai vezetője, prof. dr. Trevor Telfer, a Stirlingi Egyetem Akvakultúra Intézetének professzora. A konzorcium tagjai – melyek között megtalálható a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Mezőgazdasági és Környezettudományi Karának Halgazdálkodási Tanszéke, valamint a hazai székhelyű NACEE (Network of Aquaculture Centres in Central-Eastern Europe – Akvakultúra Intézetek Közép és Kelet Európai Hálózata) – megvizsgálják a jelenleg Európában, tengeri, tavi és folyóvízi környezetben működő akvalkultúra rendszereket és az összegyűjtött adatok alapján számítógépes modelleket készítenek, amiknek célja az akvakultúra élelmiszer-termelő kapacitásának fenntartható növelése.
Prof. dr. Urbányi Béla, a SZIE MKK Halgazdálkodási Tanszékének vezetője a Horizont2020 Kutatás-Fejlesztési Program keretében, az Európai Bizottság finanszírozásában megvalósuló TAPAS-projekttel kapcsolatosan elmondta, hogy a 15 konzorciumi partner együttműködésében lezajló kutatás lehetővé teszi a legfejlettebb technológiák, számítógépes modellek, termelési- és döntéshozási rendszerek integrálását egy közös szisztémába.

Az együttműködés során elvégzett munka vezető szerepet játszik majd az Európai Bizottság akvakultúra növelésére irányuló stratégiájának megalkotásában. Az ágazat gazdasági szempontból európai szinten meghatározó, hiszen nagyságrendileg 5,4 millió munkahelyet jelent és nagyjából 500 milliárd euró hozzáadott értéket termel évente – áll a Szent István Egyetem által március 11-én kiadott sajtóközleményben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online