Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Piacvezető élelmiszeripari szállnak be a SZIE Budai Campusának duális képzésébe

2016-02-24 08:31:43

Duális képzéseket indít a 2016/2017-es tanévtől nyolc vállalattal közösen a gödöllői központú Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara. Az együttműködési megállapodások megkötésére ünnepélyes keretek között február 23-án került sor. A rendezvényt dr. Palkovics László oktatási államtitkár is megtisztelte részvételével. Az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő, hiszen az egyetem mellett a partnervállalatok is aktívan részt vesznek a hallgatók gyakorlatorientált képzésében, elősegítve ezzel a fiatalok szakmában történő sikeresebb elhelyezkedését.

A duális képzés célja, hogy elméleti tudással és gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve hagyják el a hallgatók az egyetem padjait. A gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) a felsőoktatási képzéseit a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően tudja alakítani – beépítve az oktatásba a gyakorlati tapasztalatokat, a partnervállalatok visszajelzéseit.

Dr. Palkovics László oktatási államtitkár (EMMI) köszöntőjében kiemelte, a duális képzési megállapodásokat ezúttal azon az egyetemen írják alá, amely az elmúlt időszakban a Budai Campus csatlakozásával átalakult. A Szent István Egyetem új struktúrájában lényegesen nagyobb mértékben ki tudja elégíteni a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szakember és kutatási igényeit.
A duális képzés jellegzetessége, hogy a vállalat is tanítja a hallgatót, akinek több munkát kell a diploma megszerzésébe fektetnie, mint társaiknak. Ezt az új kategóriát a Kecskeméti Főiskolán próbálták ki, ahol szombaton adják át az első duális diplomákat. A most végző mérnökök ismerik a vállalat technológiáját, szervezeti működését, kész szakemberként kezdhetik el karrierjüket.
Nagyobb arányban tavaly indult az első duális képzés, amire 500 cég jelezte az igényét, s végül 500 hallgató kezdte ebben a formában a tanulmányait. Az idén újabb 500 cég jelentkezett, és már 2600 helyet ajánlottak fel. Felismerték az ebben a képzésben rejlő előnyöket és felmérték a többletmunkát, amit bele kell fektetniük. 

Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az intézményben évről évre folyamatosan bővülnek a duális képzési lehetőségek, hiszen a szakember-utánpótlást elsősorban a munkaerőpiac és az egyetem képzési kínálata közötti összhang megteremtésével lehet biztosítani. A SZIE kiemelt feladatának tekinti a tudomány haladásának elősegítését, a legújabb információs technológiák alkalmazását, a vállalati követelmények változásához igazodó képzési tartalmak folyamatos fejlesztését, valamint azt, hogy a hallgatók azonnal hasznosítható, gyakorlati tudással lépjenek ki az egyetem falai közül. A duális képzés pedig kiváló képzési alapot és hátteret jelent ahhoz, hogy a SZIE-n végzett hallgatók a családi vállalkozásoktól kezdve a közintézményeken keresztül multinacionális vállalatokig számos munkahelyen tudják kamatoztatni a megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatot.


Az Élelmiszer-tudományi Kar új duális képzéseinek keretében 24 fő élelmiszermérnök alapszakos hallgató kezdi meg szakmai gyakorlatát a partnerszervezeteknél. A duális képzésben együttműködő vállalatok: Bonduelle Central Europe Kft., Caprivous Kft., Coop-Star Zrt., Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., Penny Market Kft., SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., Szerencsi Bonbon Kft., Univer Product Zrt.

A most aláírt duális képzési megállapodásokkal olyan együttműködési felületek nyílnak meg, melyeknek egyik legfontosabb célja a versenyképes élelmiszermérnök diploma támogatása. Olyan szakemberek képzése, akik komplex, élelmiszermérnöki és kereskedelmi ismereteik birtokában képessé válnak a teljes élelmiszer-termékpálya gyártási és értékesítési folyamatainak szervezésére és irányítására. Az új duális partnerek olyan meghatározó, piacvezető hazai és nemzetközi vállalatok, amelyek elkötelezetten támogatják a hazai élelmiszermérnök és agrárszakember képzést.

Számos országban, főként a német nyelvterületen már sikeresen működő képzési modell alkalmazásával minden szereplő jól jár. A diákok számára nemcsak a munkájukért járó fizetés, hanem a gyakorlati élet és a későbbi elhelyezkedés is motivációt jelenthet. A duális képzés ugyanakkor nem jelent röghöz kötést: a képzési idő lejártával mind a hallgató, mind a vállalat szabadon dönt arról, folytatják-e a közös munkát. Ha mindkét fél elégedett, a duális képzési szerződést munkaszerződés váltja fel, megtakarítva a munkahely-, illetve a munkaerő-keresés költségét és bizonytalanságát.
A duális képzés bevezetése minőségi továbblépést jelent a felsőoktatásban: ameddig korábban a képzés döntően elméleti ismeretek, illetve jártasságok kialakítását jelentette, addig az új rendszer lehetőséget teremt arra is, hogy a hallgatók készség szinten sajátítsák el az első mérnöki beosztásuk ellátásához szükséges kompetenciákat.

A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán a duális képzésre jelentkező hallgatók közül a partnervállalatok előreláthatólag 2016 nyarán választják ki azokat, akikkel hallgatói munkaszerződést kívánnak kötni.
Az előzetes egyeztetések és igények alapján várhatóan a Szent István Egyetem Budai Campusán a következő években tovább emelkedik mind a vállalati partnerek, mind a duális képzésben részt vevő hallgatók száma – olvasható a felsőoktatási intézmény sajtóközleményében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online