Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ideje eljuttatni a bírósághoz a civil szervezetek változásbejegyzési kérelmét

2016-02-19 10:37:49

Március 15-én jár le a határidő, ameddig az alapítványoknak és az egyesületeknek, valamint valamennyi civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezetnek összhangba kell hozniuk létesítő okiratukat a hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) okirat-sablonokkal nyújt segítséget a módosításhoz – olvasható az OBH Kommunikációs Osztályának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az egyesületek és az alapítványok – köztük a gödöllői székhelyűek is – 2016. március 15-e után csak az új Polgári Törvénykönyvnek (Ptk.) megfelelő létesítő okirat alapján működhetnek törvényesen. A változásbejegyzési kérelmeket elektronikus úton, vagy papír alapon – postán, személyesen, vagy a bíróságokon rendszeresített gyűjtőládába helyezve – lehet beadni. Egyszerűsített eljárásban bírálja el a bíróság a változásbejegyzési kérelmet, ha a létesítő okiratot a jogszabályban meghatározott mintaokirat felhasználásával módosítják.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) általános tájékoztatóval, mindenki számára hozzáférhető felhívással, valamint okirat-sablonokkal nyújt segítséget a módosításához, hogy a szervezetek létesítő okirata az új Ptk-nak megfeleljen. Emellett az OBH számos konferenciát és képzést szervezett, illetve több közérdekű tájékoztatót készített annak érdekében, hogy a civil szervezetek számára minden információt megadjon az ügyintézéshez, valamint a bíróságok civil napokat tartottak.

Az elektronikus benyújtás részletes szabályai is megismerhetek a birosag.hu oldalon. A beadványok kizárólag elektronikus úton nyújthatók be abban az esetben, ha a kérelmező közhasznú jogállású, vagy jogi képviselővel jár el, illetve, ha az érintett szervezet egyszerűsített változásbejegyzési eljárás lefolytatását kéri. A létesítő okiratot nem kell módosítani akkor, ha arra csak azért lenne szükség, mert olyan hivatkozások, utalások és elnevezések szerepelnek a létesítő okiratban, amik az új Ptk-nak és más törvény rendelkezéseinek már nem felelnek meg. Az egyesület alapszabályát nem kell módosítani amiatt, hogy az tartalmazza az egyesület alapító tagjainak nevét, lakóhelyét vagy székhelyét.

Azok a civil szervezetek, amelyek nem tesznek eleget a jogszabályi előírásoknak, 2016. március 15-ét követően törvénysértő létesítő okirat alapján működnek. A bíróság ez esetben törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezhet, amit az ügyészség folytat le.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online