Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kinek, mi a baja az idei gödöllői költségvetéssel?

2016-02-13 16:00:12

Négy olyan gödöllői képviselő volt, aki nem szavazta meg a város 2016-os költségvetését. Rákérdeztünk, miért voksoltak nemmel (Fidesz-KDNP-s képviselők), illetve tartózkodtak (Jobbikos és MSZP-s képviselők). Íme, a válaszok:


Simon Gellért és Molnár Árpád (Fidesz-KDNP): - Gödöllő 2016. évi költségvetésével kapcsolatosan a Fideszes képviselők a következő állásponton vannak: véleményünk szerint, az idei költségvetés alapján sem volt szükségszerű a kommunális adó bevezetése. Tekintettel arra, hogy egy közel 10 milliárd forint főösszegű költségvetésről beszélünk, kellett volna forrást találni a kommunálisa adóból befolyó összeg kiváltására. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a költségvetés kiegyensúlyozott gazdálkodást tesz lehetővé, amiben nagyban közrejátszik az előző év költségvetési maradványának beépítése, ami 2016. évre 1.903.226.000 forint.  Úgy gondoljuk tehát, hogy a kommunális adó bevezetése indokolatlan, ezért a költségvetés bevételei közti szerepeltetése miatt nem támogattuk. (képen b1 és 2)

Kristóf Etelka
(Jobbik): - A város 2016. évi költségvetését mind szerkezeti szempontból, mind a jogszerűségét és a realitását is tekintve, nagyon jónak és végrehajthatónak tartom. Mindezek mellett azonban, véleményem szerint célszerű lett volna néhány helyen átcsoportosítást beiktatni, különösen az önként vállalt feladatokra tervezett összegek vonatkozásában, ahol – például – a tehetséggondozásra tervezett 100 ezer forintos összeg megemelésére és bizonyos szociális feladatok javára kellett volna több forrást biztosítani.
Ezen a területen ugyanis 133 millió forintos előirányzat szerepel a költségvetésben, aminek a helytelen arányú felosztása miatt tartózkodtam a rendelettervezet elfogadásától. Bízom abban, hogy ez a hiányosság a későbbiek során korrigálható lehet.

Kovács Barnabás
(MSZP): - Tartózkodtam a 2016-os költségvetésről szóló szavazásnál, ugyanúgy, mint tavaly és tavalyelőtt. Az indokaim is hasonlóak. Amikor áttanulmányozom a város adott évi költségvetését, akkor mindig azt nézem meg, hogy mennyire hasonlít a beterjesztett költségvetés egy olyan költségvetéshez, amilyet én csináltam volna. Az „én költségvetésem” más hangsúlyokat, prioritásokat, fontos projekteket tartalmazna, mint a mostani előterjesztés. Aki olvasta/ismeri 2014-es városi programunkat, az tudja, miről beszélek. Mondok egy konkrét példát.  Az én költségvetésemben biztosan nem szerepelne az itt lakókra idéntől kivetett kommunális adó, mert az így, ebben a formában szerintem nincsen rendben.  Mindezekből következik, hogy a beterjesztett költségvetésre nemmel kellene szavaznom.
A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Mert az igaz, hogy ha az én hatásköröm és felelősségem lenne a város költségvetésének elkészítése, akkor szerintem a gödöllői emberek életminőségét, mindennapi kényelmét jobban szolgáló költségvetés készülne.
Ugyanakkor az is alapvető törvényszerűség, hogy egyetlen önkormányzat sem tarthatja nagyobb biztonságban, nagyobb komfortban az embereket, mint amilyen biztonságban, komfortban őt magát tartja az országos környezete. A mai magyar közállapotok, a kiszámíthatóság teljes hiánya, a kormány jogi és gazdasági ámokfutása nagyon nehéz helyzetbe hozza a településeket. Az egyeztetés nélkül, ötletszerűen hozott és változtatgatott törvényekhez, a kapkodó, átgondolatlan intézmény- és tevékenység átszervezésekhez az önkormányzatok képtelenek alkalmazkodni. Pedig rajtuk csattan az ostor, mert a lakossági szolgáltatások biztosításáért az önkormányzatok felelősek.
És akkor még nem is beszéltünk az önkormányzati feladatok állami finanszírozásáról, vagy inkább finanszírozatlanságáról, az állami támogatások rendszeréről, vagy inkább rendszertelenségéről. Az önkormányzatok alulfinanszírozása, kivéreztetése évek óta folyik, ami elfogadhatatlan, mert direkt módon sújtja a településen élő embereket. De számomra a legfelháborítóbb, hogy a 21. században, Európa közepén még mindig előfordulhat, hogy kormány-apparátcsikok, pártfunkcionáriusok, politikai percemberek szimpátiájától, kényétől-kedvétől függ egy település, egy önkormányzat állami támogatása.
Ezeknek a megfontolásoknak lett eredője a Gödöllő 2016-os költségvetésére leadott szavazatom. (képen j1)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online