Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Beláthatatlan következményekkel járhat a valótlan riasztás

2016-02-12 10:17:16

Sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat. A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről, akár ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírsággal, vagy közérdekű munkára is kötelezhető az elkövető – közölte szerkesztőségünkkel Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavaly 26 esetben kényszerült szabálysértési feljelentést tenni ismeretlen személyekkel szemben, akik a 105-ös vagy 112-es segélyhívószámon tűzesetről tettek bejelentést, azonban a helyszínre kiérkező tűzoltók a jelzett helyen sem tüzet, sem arra utaló nyomot nem találtak. A valótlan és a szándékosan megtévesztő hívásokat követően a katasztrófavédelem minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságnál, akik a legtöbb esetben sikerrel derítik fel az elkövetők kilétét, akik majd a bíróság előtt felelhetnek a tetteikért.

Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később érkeznek ki az egységek, ami – akár néhány perces késedelem is – beláthatatlan következményekkel is járhat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online