Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Több adóforintot igényelnek a városi társaságok

2016-02-12 11:07:05

Február 11-i tanácskozásukon a településünket irányító képviselőtestület tagjai jóváhagyták az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok 2016-ra vonatkozó üzleti tervét. Szembetűnő, hogy a 2015-ös évhez képest 91,4 millió forinttal igényel többet a gödöllői közkasszától a nonprofit cégek önkormányzati támogatása.

A város balatonlellei üdülőjét a jelenlegi vendégstruktúrában továbbra is veszteségesen működtető, fő feladataként a helyi közétkeztetést biztosító Kalória Nonprofit Kft. idei bevétele várhatóan 847 millió forint körül alakul (tavaly 818 millió), amiből a helyi önkormányzat nettó 392,3 millió forintot biztosít (tavaly 345 millió forint). Erre az évre – írd és mond – 80 ezer forintos pozitív szaldóval nézhet szembe a gyermekétkeztetés megváltozott előírásaihoz is alkalmazkodó társaság. Javítja a céggel kapcsolatosan korábban felmerült bizonytalanságot, hogy tavaly decemberben határozatlan idejű szerződést sikerült kötni a Szent István Egyetemmel az éttermi és a konyhai helyiségcsoportra.

2015-höz képest összegszerűségében merészebb mértékű gazdálkodásra készül idén a VÜSZI Nonprofit Kft. A tavalyi 520 millió forintra rúgó nettó bevétellel szemben, idén 721 millió forintos anyagi forrással kalkulálnak, úgy, hogy az adózás előtti eredményt bő 21 millió forintra prognosztizálják. A társaság köz- és zöldterülettel kapcsolatos vállalkozási tevékenysége a terv szerint közel 183 millió nettó forintot hoz a konyhára. Igaz, ebből 179 millió forint az önkormányzati megrendelés összege, és mindössze 3,7 millió forint a vállalkozások részére ellátandó feladatokból származó bevétel.
A városi költségvetéstől bruttó 483,7 millió forintot kap a társaság (tavaly 449,5 millió forint) a közhasznú tevékenységek (parkfenntartás 239,6 millió forint, út-híd fenntartás 218,4 millió forint, sporttelep-üzemeltetés 25,6 millió forint) ellátására.

Akárcsak az utóbbi években, 2016-ra is nullszaldós gazdálkodást tervez a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft. A társaság előreláthatólag közel 383,3 millió forintot költhet el idén (tavaly 313 millió forint). Támogatási forrásként bruttó 160,2 millió forintra (tavaly 150,3 millió forint) számíthat a helyi kultúra házát működtető kft. a városi költségvetésből, és a jegyeladás után igénybe vehető társasági adónak (TAO), valamint a pályázati lehetőségek kihasználásának is fontos szerepet szánnak az üzleti terv bevételi oldalán.

Mintegy 10,6 millió forintos pozitív mutatóval kívánja zárni az idei esztendőt a Gödöllői Távhő Kft. menedzsmentje, amihez az kell, hogy a bevételi oldalon rendelkezésre álljon a tervezett 581,3 millió forintos nagyságrendű tétel. Tavaly október végétől kétlépcsősre változott a távhő-szolgáltatókat érintő támogatási rendszer. A fix összegű dotáció havi mértéke 8,4 millió forint, míg fajlagos támogatásként 34 forint/GJ illeti meg a gödöllői céget, amely 3 százalékos béremelést irányoz elő erre az évre.

Kevéssel több mint 3,2 millió forintos adózás előtti eredménnyel kalkulál 2016-ra a Gödöllői Piac Kft. vezetése. Ennek teljesüléséhez csaknem 56,7 millió forintos nagyságrendű összegben kalkulált bevételre lesz szüksége a társaságnak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online