Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői kihívás lett a hatvani kastély működtetése

2016-01-30 12:43:09

Amint arról hírt adtunk, február 1-jétől a Gödöllői Királyi Kastély Kft. végzi a Gödöllőtől alig 30 kilométerre fekvő, Hatvanban lévő Grassalkovich-kastély (jelenlegi látványossága a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum) üzemeltetését.

- Mi a véleménye arról, hogy a hatvani kastély februártól a gödöllői filiája lesz? Ezt a kérdést tettük fel Varga Kálmán történésznek. A gödöllői kastély felújítását korábban miniszteri biztosként felügyelő szakember a következőképpen reagált felvetésünkre:
- Két baj van ezzel. Az egyik, hogy a hatvani Grassalkovich-kastély architektúráját szó szerint megerőszakolták, amikor a vadászattörténeti kiállításokat alakítottak ki benne. Ráadásul, a téma hagyományában sem idevaló, jobb helye lett volna – például – Keszthelyen, a Festetics-kastélyegyüttesben, vagy éppen itt, Gödöllőn, ahol az egykori koronauradalom számos, úgynevezett, in situ, azaz: eredeti helyzetben bemutatásra alkalmas vadászattörténeti objektuma ma is megvan. Annak idején egyébként készítettünk is ilyen tervet Gödöllőre.
Hogy Hatvanban erőltetett volt a megvalósított ötlet, a magas fenntartási költségek és a várakozástól elmaradó látogatottság mutatja. A másik gond az ottani intézmény körüli állandó bizonytalanság, ami persze részben az előző probléma következménye. Nincs két éve, hogy a múzeum a fővárosi Természettudományi Múzeum részeként megnyílt, azóta többször átszervezték, több gazdája és vezetője volt. Félek, a mostani újabb átszervezés sem hoz valódi stabilitást. De, várjuk ki a végét…

Varga Kálmánt arra is megkértük, gondolkodjon el azon, szerinte milyen hasznosítási lehetőségek rejlenének a hatvani kastély esetében.
- Ha mindenképpen kulturális hasznosításban gondolkodunk és a kastély múltjából akarnánk ötletet meríteni, a meglehetősen szürke Grassalkovich-korszak nem jön számításba. Erősek viszont a későbbi Hatvany időszak értékei, hiszen a család a korabeli magyar irodalom komoly mecénása volt. (Még Ady Endre, Tóth Árpád és József Attila is járt ott.) Vonzó lehetne, ha például visszakerülne a Hatvanyak különleges műgyűjteménye, bár ez nem képzelhető el a leszármazottakkal való együttműködés nélkül. Mindemellett – legyünk őszinték – a kastély egy közepes nagyságú, inkább lokális jelentőségű műemlék, ezért szerintem egy patinás szálloda is szóba jöhetne a funkció megválasztásakor.
Végül hadd tegyem hozzá: ami Hatvannál izgalmas, az a város melletti, az M3-as lejárójától egy perc alatt megközelíthető Nagygombos, ahol jószerivel teljesen épen áll a 18. századi Grassalkovich-majorság (képen). Az épületek ugyan leromlottak, de páratlanok, talán csak Keszthelyen maradtak meg hasonlók. No, ebből lehetne egy igazi, működő látvány-majorságot csinálni, különleges éttermi kínálattal – fogalmazott a gödöllői történész.


Grassalkovich-emlékéremmel ismerték el Varga Kálmán teljesítményét

A hatvani Grassalkovich-kastély teljes felújítása ugyan az utóbbi évek eredménye, de a kutatás és a részleges helyreállítás az 1990-es évek második felében kezdődött. Ebben a munkában akkor Varga Kálmán is részt vett, és teljesítményét a város akkor a Grassalkovich-emlékéremmel ismerte el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online