Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Húsz éve tárta ki kapuit a felújított gödöllői kastély

2016-01-12 18:04:14

Amikor 1966-ban Gödöllő újra városi rangot kapott, a település ékessége, a Grassalkovich-kastély – részben szovjet bázisként – katonai célokat szolgált, amivel művelődéstörténeti értékeinek pusztulása teljessé vált. Architektúrájának károsodásán túl berendezésének, felszerelésének a második világháborút átvészelő maradványai is megsemmisültek, zárttá tett Felsőkertjének növényállománya leromlott, építményei és díszeit az enyészeté lettek. A negatív folyamatot az 1950-es évek végéig bekövetkezett változások tetőzték be: a magyar katonaságot 1958-ban felváltó Fővárosi Tanács Szociális Otthona, majd a település által a déli szárnyban létesített Városi Szociális Otthon és az évtizedekig megmaradó szükséglakások végképp elhomályosították az egykoron oly’ reprezentatív barokk együttes fényét. A kastély – ahogy a helybéliek mondták – évtizedekre „Csipkerózsika-álomba” merült…
Az Országos Műemléki Felügyelőség munkatársai 1981-ben nagyszabású programot dolgoztak ki a jelentősebb hazai építészeti örökségek helyreállítására és hasznosítására. A sort a gödöllői kastély nyitotta meg. 1991-ben a kastélyból elmentek az orosz katonák, elköltöztek a szociális otthonok, megszűntek a szükséglakások. Már 1986-ban megkezdődött a beszakadt tetejű lovarda helyreállítása, majd pár év alatt elkészültek az új tetőszerkezetek és a kupolák. A művészettörténeti feltárásokkal, kutatásokkal egybekötött és a főszárnyak teljes felújítását célzó munkálatok eredményeképpen 1996. augusztus 17-e volt az a dátum, ami a kastély történetének aranylapjára íródott. Vagyis: immár 20 éve, hogy kitárta kapuit a nagyközönség előtt a Gödöllői Királyi Kastély. Forrás: Varga Kálmán: Grassalkovich-kastély, Gödöllő


A gödöllői kastély helyreállítási folyamatának további, fontosabb történései
• Hat teremmel bővült a Kastélymúzeum állandó kiállítási tere, átadták a felújított díszudvart, megnyitott a felsőkerti Pálmaház (1997)
• Három új terem átadásával megnyílt az Erzsébet királyné emlékkiállítás, természetvédelmi területté nyilvánították a 30 hektáros kastélyparkot és átadták az északi előkertet (1998)
• Átadták a földszinti rendezvénytermeket, ami a Barokk termet és Erzsébet titkos szalonját foglalja magában (1999)
• Elkészült a Lipót-lakosztály, valamint a díszudvari balusztrád, átadták a Királydombi pavilon rekonstruált épületét és a Királyné kertjét, valamint megújult a narancsház kupolája (2000)
• Megnyílt a „Grassalkovichok kora” állandó kiállítás (2001)
• Megnyitott a Barokk Színház, az első előadás Händel: Julius Caesar című darabja volt, amit a Magyar Állami Operaház társulata adott elő (2003). Egy évvel később
a FIABCI Prix d’Excellence nívódíjával jutalmazták az Európa-szerte is ritkaságnak számító Barokk Színház restaurálását.
• A Királydombi pavilonban elkészültek a honfoglalás kori magyar vezérek, valamint a magyar királyok portréinak rekonstrukciói (2004)
• Döntően európai uniós forrásból megújult a kastélypark 52 ezer négyzetméteres területe, az Erzsébet-terasz és -lépcső, az előkert, a támfal, a kocsifeljáró, illetve a főbejárat előtti bástya alatti tér, valamint végeztek a Horthy-bunker, a Gizella- és Rudolf-szárnyak felújításával (2010)
• A 2010-es év végére lezárult az elsősorban rendezvényközpontként használni tervezett lovarda és a barokk istálló rekonstrukciója. 2011 első felében ezek a terek adtak otthont a hazánk Európai Uniós elnöksége kapcsán megrendezett mintegy 30 tanácskozásnak.
• 2014 májusában a Gödöllői Királyi Kastély elmúlt 20 évben végrehajtott rekonstrukciója kiérdemelte a 31 ország 67 ingatlanszakembere által alkotott zsűri elismerését, és a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Nívódíj arany minősítésű nyertese lett az örökségvédelem és a műemléki felújítás kategóriában. Az elismerést Gönczi Tibor ügyvezető igazgató vette át Luxemburgban.
• A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntése értelmében 2014. június 8-ától a gödöllői Grassalkovich-kastély történelmi emlékhely lett.

Aktuális: A Gödöllői Királyi Kastély az év eleji karbantartási munkálatok miatt február 7-ig zárva tart. Nyitás február 8-án, hétfőn 10 órakor.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online