Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Időskorúak a csalók kereszttüzében

2015-11-19 08:28:47

Szépkorú családtagjaink, ismerőseink, szomszédjaink fokozott figyelmet igényelnek, jóindulatuk, hiszékenységük vagy pusztán a korukból adódó figyelmetlenségük miatt.

Információink szerint a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén nem vesztett népszerűségéből a bűnelkövetők körében a hiszékeny, jóindulatú időskorúak kihasználása. Jellemző, hogy telefonon keresztül névtelenül keresik fel az idős embereket és megpróbálnak olyan információkat megtudni, ami alapján kiderül, hogy egyedül élnek, nagyon idősek, és ennek következtében nagyobb eséllyel válhatnak bűncselekmény áldozatává.
Az ilyen beszélgetések után – a szükséges információk birtokában – jól megtervezetten újra hívják a csalás áldozatául kiszemelt idős személyt, és különböző kitalált indokokra hivatkozva, kisebb-nagyobb összegeket kérnek tőlük.

Ha ismeretlen személyek telefonon személyes információkat (Milyen korúak? Hányan élnek egy háztartásban? van-e családtagjuk? Sűrűn látogatja-e a családja?) szeretnének megtudni, gondolkodás nélkül tagadják meg a válaszadást. Amennyiben rég nem látott rokonnak adják ki magukat és pénzbeli segítséget szeretnének kérni, akkor mondják meg, hogy nemsokára visszahívják őt telefonon. Ekkor a hivatkozott rokonnál ellenőrizzék le, hogy valóban ő telefonált-e és valóban segítségre szorul-e. Továbbá, forduljanak bizalommal az ingyenesen hívható 112-es központi segélyhívó telefonszámon keresztül a Gödöllői Rendőrkapitányság kollégáihoz.

Kérjük, minden időskorú ismerősüket, rokonukat tájékoztassák, hogy velük ne fordulhasson elő a fentiekhez hasonló bűncselekmény. Figyeljünk egymásra, figyeljünk az idősekre – zárul a Gödöllői Rendőrkapitányság által kiadott közlemény.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online