Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az ’56-os forradalom gödöllői áldozatai

2015-10-23 16:48:21

Hosszú évek óta helyszíne az október 23-i gödöllői városi megemlékezéseknek a Szabadság út 9. szám alatt található Bezsilla-villa kertje. A hírforrások szerint 1956. október 25-én tüntető tömeg vonult az épülethez, ami akkoriban a rendőrség elhelyezésére szolgált. A tüntetők az egyetemisták szabadon bocsátását követelték. Megkíséreltek a kerítésen átmászni, ám sortűz fogadta őket. Többen megsebesültek, egyikük, a mindössze 17 esztendős Balázsovich András egy mellkas-lövéstől az életét veszítette.
Gödöllő másik, az 1956-os forradalomban hősi halált halt személye az 1937-ben született géplakatos tanuló, Kiss Antal volt, akinek végzetes sorsáról azt lehet tudni, hogy október 25-én, Budapesten, egy fejlövéstől hunyt el, feltehetőleg a Péterfy Sándor utca 12. számnál lezajlott harcokban.
Mindkét áldozat sírja Gödöllőn, a Dózsa György úti köztemetőben található.


Adalékként szolgálhat, hogy miután győzött a forradalom, a Bezsilla-villa épülete a Nemzetőrség székháza lett. A forradalom leverését követően azonban ismét a rendőrség költözött az 1930-as években épült villába, aminek helyiségei arra is szolgáltak, hogy kihallgassák a forradalomban részt vett gödöllőieket.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online