Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Világnapi elismerésözön a Szent István Egyetem építész-hallgatóinak

2015-10-09 15:47:30

Több rangos építészeti díjat nyertek a gödöllői központú Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának (YMÉK) munkatársai és hallgatói. Az elismeréseket az Építészet Világnapja alkalmából adták át október 5-én – olvasható a felsőoktatási intézmény által kiadott sajtóközleményben.

Borbás Péter építész, az YMÉK adjunktusa tervei alapján épült szentendrei ökologikus családi ház nyerte az Év háza országos építészeti pályázat díját idén. A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra 27 érvényes pályamű érkezett, amik közül a legrangosabb elismerést Borbás Péter tervei nyerték.
A Szentendre belvárosában álló családi ház egyrészt megfelel az aktív és passzív napenergia-hasznosítási elveknek, másrészt a hagyományos hosszúkás, parasztházak mintáját is követi. Az üde színfoltot jelentő ház építése során természetes és újrahasznosított anyagok kerültek felhasználásra, illetve a legmodernebb energetikai, gépészeti megoldások lettek kialakítva, beépítve.
A ház már korábban is több díjat nyert – Jövő a jelenben, racionális épületek az utókornak pályázat: I. díj; Fémlemezfedések az építészetben: I. díj; Az Év Tetője, Energiatudatos Épületburok szekció: különdíj.


Laczkó-Pető Bálint, az YMÉK tervező építészmérnök hallgatója (MSc) nyerte a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építészek Szövetsége által meghirdetett Diplomadíj pályázat fődíját. A Diplomadíj pályázatra összesen 94 terv érkezett, melyek közül Laczkó-Pető Bálint Fapellet üzem Felsőtárkányban című diplomaterve nyerte a méltó díjat.
A nagy faipari múlttal rendelkező Felsőtárkány községben található fapellet üzem tartó- és homlokzatszerkezetében alacsony környezetterhelésű, ökológiailag kedvező életciklusú építőanyagok kerültek felhasználásra, helyben kitermelt, rétegelt ragasztott faanyaggal együtt. A cél  az épület működése során és használati ideje elmúltával is, a természeti környezet körforgásában tartani az épület alkotóelemeit és anyagait.


Tóth Attila
, az YMÉK tervező építészmérnök hallgatója ugyancsak Diplomadíjban részesült a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építészek Szövetsége által meghirdetett pályázaton, nyertes diplomatervének témája a Kőbányai Zenei Stúdió.
A Budapesti, X. kerületi Szent László téren található, jelenleg kihasználatlan koraeklektikus lakóház átépítésével és bővítésével az országban egyedülálló könnyűzenei képzést nyújtó intézmény hozzá méltó épületet kap. A meglévő épület épségben megmaradt értékei, és egyedi hangulatú belső terei kortárs építészeti és belsőépítészeti átalakítással – az értékeket legkevésbé megőrzött épületrészeknél – adják meg a tervezett intézmény alap hangulatát. Az új épületszárny – mely egyben  egy zavaró foghíjat is eltűntet az Állomás utca felőli oldalon – kortárs építészeti megfogalmazásával és anyaghasználatával nemcsak a zeneiskola fiatalos, modern arculatát kívánja megteremteni, hanem a kiemelt helyen lévő kerületrésznek is igyekszik „felrázni” a XX. század második felétől egyre szürkülő építészeti karakterét.


A Prima Primissima Alapítvány idén Dévényi Tamás okleveles építészmérnököt, belsőépítészt, az YMÉK mestertanárát is beválasztotta a 2015. évi díjazottak közé, a Magyar Építészet és Építőművészet kategóriában.
Dévényi Tamás építőművészete a helyből és a hely minőségéből ered, amelyhez az építészet globális nyelvezete iránti fogékonyságával és érzékenységével közelít. Tudatosan és racionálisan ahhoz a tájhoz köti munkáit, amelyből azok kinőnek, és amelyhez illeszkednek. A több száz éves múlttal rendelkező Rácz fürdő az ő tervei alapján éledt újra. Legutóbbi munkái között szerepel még a négyes metró Rákóczi téri állomásának tervezése és a Várkert bazár belsőépítészeti megújítása. Fotó: MTI


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online