Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zadar: aki Horvátországban jár, annak ezt a várost egyszerűen látnia kell

2015-07-27 17:10:43

Zadar, Horvátország talán legszebb, és legismertebb üdülővárosa. A közvetlenül a tengerpart mellett elterülő város az elmúlt húsz évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Ne feledjük, 1991-ben Zadar környékén még délszláv háború dúlt. Szerencsére, a vérontás már a múlté, és a város népszerűbb, mint valaha.

Az alig 24 éve véget ért háborúra szinte már semmi sem emlékeztet, a háborúban megsérült épületeket már réges-régen helyreállították. Egyszóval Zadar fizikailag, és lelkileg is teljesen megújult, és Horvátország egyik leglátogatottabb helyévé, a turizmus központjává vált. Éves szinten több millióan teszik tiszteletüket a horvát városban világszerte, és természetesen a közelsége miatt a magyarok is előszeretettel veszik az irányt Zadarnak. A horvatorszaginfo.hu által ismerjük meg Zadar nevezetességeit, fontosabb műemlékeit. Ne feledjük, ha Zadarba készülünk, akkor több hónappal előre foglaljuk le a szállásunkat, mert az apartmanok, jobb szállodák, panziók pillanatok alatt megtelnek, és kiakasztják rájuk a „megtelt” táblát.


Zadar mesés óvárosa fényképezőért kiált

Zadar, szigetre épülő óvárosa tele van tűzdelve jelentősebbnél jelentősebb korabeli emlékekkel, épületekkel, szobrokkal. Csak az óvárost bejárni egy nap kényelmes tempóban, és ez alatt biztosan elkattintunk pár száz fotót. Bármerre fordulunk, beleütközünk valami rendkívülibe. A Városkapu, a Tengeri Orgona, a Szent Donát körtemplom, a Fórum, az Öt kőt tere, a Nap köszöntése emlékmű mind-mind kihagyhatatlan. Az éjszakai élet pedig a legdivatosabb ruhánkért
Nappal érdemes a városban bóklászni, vagy a környék nevezetességeit felkeresni, de éjszaka egy dologra koncentráljunk, a bulira. Zadarban nyáron egymást érik a jobbnál-jobb szabadtéri programok. Az Álmok Zadarja, a Zadari Kulturális Nyár, a Szent Donát Zenei estek felejthetetlen élményt ígérnek, és akkor még nem is említettük a július végi éjszakai fáklyás felvonulást, a Telihold Éjszakáját.


Amennyiben pont úgy érkezünk meg, hogy abban az időszakban semmilyen rendezvénynek nem ad otthont a város, akkor sem maradunk magunkra. Az óvárosban számtalan bulihely van, és némelyik egész álló nap nyitva tart. A „The Garden” névre hallgató szórakozóhelyet mindenképp keressük fel, mert itt sokszor élő zenei koncertekbe is belebotolhatunk.

Strandok, ameddig a szem ellát
Zadarban és a környékén is több nagyon jó minőségű strandot találunk, de a leghíresebb a Borik strand, amelyet kisgyermekes családok azonnal a szívükbe zárnak majd. Lassan mélyülő, homokos tengerpart. Hát kell ennél több? Amennyiben Zadart már unnánk, akkor felkereshetjük Nin homokos strandjait is. Bármelyik strandon is kössünk ki, a kristálytiszta, és kellemes hőmérsékletű víz garantált, a többit pedig úgyis mi adjuk hozzá a nyári kalandhoz. Egy-két napot érdemes megőrizni a hajós kirándulásokra, mert Zadarból napi szinten több tucat hajó indul útnak tömve turistákkal.


Zadar egy olyan város, amit látni kell. Déli szomszédunk kulturális gazdagsága eddig sem volt ismeretlen a számunkra, de az amit Zadar nyújt kultúra, gasztronómia és turisztika szempontjából, az lélegzetelállító. Nem számít, hogy milyen korosztályt képviselünk, még az sem, hogy milyen programokat szeretünk, mert Zadarban egyszerűen minden van.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online