Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hasznos tanácsok dolgos diákoknak

2015-06-13 11:52:07

Rengeteg diák – köztük számos gödöllői is – vállal munkát a nyáron, de talán nem tudja mindenki, hogy a közteherviselés szempontjából a dolgos diákok felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába, vagy középiskolába járnak. Munkakezdés előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, mivel a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 15T34-es nyomtatványon. A foglalkoztatónál a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, aminek alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását.
Munkaviszony esetén ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és az idénymunka esetében viszont ez nem kötelező – tájékoztatta hírportálunkat dr. Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Táblázat a munkavállalási formákról és szabályokról


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online