Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Páratlan levélkincseket őrzött a gödöllői kastély padlása

2015-06-06 15:15:49

Páratlan eszmei értékű és kultúrtörténeti súlyú relikviákat mutattak be június 6-án, a Koronázási hétvége első napjának délutánján a Gödöllői Királyi Kastélyban. A szakirodalomban Farkas Archívumként ismert, több mint 1.500 darabos iratgyűjtemény különlegességeit. A kollekció Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida (1839–1928) tulajdona volt, aki rendszeres levelezésben állt a királyi család és az udvartartás tagjaival.

A levélgyűjteményt Ferenczy Ida unokaöccse, Farkas László örökölte meg 1928-ban. Az ő felsőbabádi kastélyában kutathatta azt a 30-as évek elején Erzsébet királyné életrajzírója, E. C. Corti gróf, tőle származik a Farkas Archívum elnevezés is. Az iratok a kastély padlásán a csodával határos módon élték túl a II. világháborút.

A levelek többségét Ferenczy Idának címezték a királyi család és az udvartartás tagjai, a korszak neves arisztokratái, politikusai. A levelek mellett más magániratokat (képeslapokat, táviratokat, verseket, recepteket, feljegyzéseket, újságkivágásokat) is tartalmazó, időben a 19. század második felétől a 20. század első harmadáig terjedő anyag nagyobbrészt feltáratlan, kutatandó forrás, amely izgalmas részletekkel gazdagíthatja, árnyalhatja a történettudományt. Az archívum jelentőségét jelzi, hogy Erzsébet királyné levelei közül összesen 2 darab található magyarországi közgyűjteményekben, míg a Farkas Archívumban 37 dokumentum származik tőle.


A Gödöllői Királyi Kastély múzeumi szakmai tevékenységének kiemelkedő jelentőségű eredménye, hogy több évi tárgyalás után, 2013-ban a kastélyt üzemeltető társaságnak sikerült a gyűjteményt megvásárolnia. Ezzel magántulajdonból közgyűjteménybe került egy felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, ami a szükséges állagmegóvási és feldolgozási feladatokat követően kutathatóvá, bemutathatóvá válik.

A június 6-án, a Gödöllői Királyi Kastély Mária Valéria-szobájában megnyílt időszaki kamara-kiállítás csupán ízelítőt kíván adni a gyűjteményből: június 28-ig 20 eredeti dokumentumot, köztük Erzsébet királyné és a királyi család leveleit, valamint Ferenczy Ida legbecsesebb relikviái közül néhányat láthatnak az érdeklődők. Fotó forrása: gagnes.org


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online