Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Még mindig sok az aratáshoz köthető tűzeset

2015-05-20 17:49:18

Gödöllőn, a Szent István Egyetem szakmúzeumában tartotta meg az aratás tűzvédelmével foglalkozó idei konferenciáját a Pest Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság immár harmadik éve rendez hasonló témájú szakmai tanácskozást, mindig az aratási szezon kezdetére időzítve azt. Az országos szakmai vezetők mellett, idén is több megyéből érkeztek az aratási tüzekben jártas szakemberek Gödöllőre – tájékoztatta szerkesztőségünket Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumában dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke nyitotta meg május 19-én délelőtt az aratás tűzvédelmével foglalkozó országos szakmai konferenciát. A szakmai vezető röviden ismertette a 2012-ben alakult Országos Tűzmegelőzési Bizottság feladatait, majd hozzátette: ez a mostani tanácskozás is egy kiválasztott témakör szerinti speciális tájékoztatásra szolgál. A dandártábornok ezt követően köszöntötte Szépe Ferencet, a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdasági főosztályának vezetőjét.
Bérczi László a továbbiakban elmondta: tavaly nőtt a betakarítási munkákhoz köthető tűzesetek száma a 2013-as év számaihoz képest. Tavaly országos szinten 350 aratási tűzhöz vonultak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, s bár ez a szám az egyéb tűzesetek számához képest alacsonynak tűnik, a tendencia mégis sajnálatosan növekvő. Éppen ezért is van kiemelkedő szerepe az ilyen szakmai tanácskozásoknak, amik hozzájárulhatnak az aratáshoz köthető tűzesetek számának csökkentéséhez, a növekvő tendencia megfordításához.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi főosztályát vezető Érces Ferenc tűzoltó ezredes főként a nemrég hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat összefüggéseiben beszélt az aratási tüzekről és azok megelőzéséről. A főosztályvezető kitért az OTSZ mezőgazdasági munkánkra vonatkozó szabályaira, részletesen is bemutatva közülük a fontosabbakat, valamint ismertetve az ezekből következő további jogszabályváltozásokat. Hangsúlyozta: katasztrófavédelmi és tűzvédelmi szempontból is minden évben fel kell készülni a betakarításra, akár a mostanihoz hasonló konferenciákkal, előadásokkal is.
- Fontos az új szakmai információk eljuttatása az ágazat érintett szereplőihez  ̶  tette hozzá, majd kihangsúlyozta, hogy bár csekély mértékben, mégis nőtt az aratási tüzek száma a korábbi évekhez képest. Az irány nem jó, ezért fontos, hogy az eddiginél is több figyelmet szenteljenek a mezőgazdasági ágazatnak a katasztrófavédelem hatósági és megelőzési tevékenysége során.


Baranyi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pest megyei képviselője mezőgazdasági szempontból mutatta be Pest megye főbb jellemzőit. Kiderült: 280 ezer hektáron folytatnak mezőgazdasági tevékenységet, leginkább pedig lábon álló gabonaféléket termesztenek. Lévén a betakarítás különösen tűzveszélyes szakasza a mezőgazdasági munkáknak, az előadó is felhívta a gazdák figyelmét gépeik karbantartására, az aratáshoz való speciális felkészítésükre.

Meskó László tűzoltó alezredes, a gödöllői katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője is a nyári betakarítási munkák megelőző tűzvédelméről és a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos tűzvizsgálati tapasztalatokról tartott előadást, Pest megye vonatkozásában. Konkrét tűzeseteket elemezve mutatta be, mitől foghatnak tüzet a betakarításban használt gépek egyes elemei, alkatrészei. Nagy Péter tűzoltó őrnagy, a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője a Pest megyében keletkezett aratási tüzekről, ezek tendenciáiról beszélt. Kitért az önkéntes tűzoltó egyesületekkel való együttműködés tapasztalataira is: az egyesületi tűzoltók sokszor elsőként érnek a helyszínre, gyorsan beavatkoznak, ezzel pedig segítik a hivatásos egységek munkáját.

A további előadásokkal is gazdagított konferencia zárszavát Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondta el. Az ezredes megköszönte a szakembereknek a színvonalas előadásokat, egyben gondolatébresztőnek nevezte a mostani, gödöllői tanácskozást. Hangsúlyozta: fontos odafigyelni a mezőgazdasági ágazatra, mert az odafigyelés az egyik kiindulási pontja annak a folyamatnak, aminek végén csökkenhet az aratáshoz köthető tűzesetek száma. A megyei katasztrófavédelmi igazgató kérte a jelenlévők segítségét abban, hogy a katasztrófavédelem támogatásával tegyenek minél többet a megelőzésért, működjenek szorosan együtt e speciális tűztípus visszaszorításában is. Fotó: PMKI


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online