Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ősszel folytatják az erdősítést a Gödöllői-dombság károsodott fenyveseiben

2015-05-18 17:23:17

A tavaly decemberi jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből több mint 9 ezer hektár súlyosan károsodott. Az erdőgazdaság a téli és tavaszi időszakban folyamatosan dolgozott a károk helyreállításán. A mentesítési munkálatok a nyári időszakban is folytatódnak és várhatóan 2016-ra is áthúzódnak.


Az utak járhatóvá tétele után (képen) a tél folyamán megkezdődött a kármentesítés, a sérült faanyag elszállítása a területről. Április végéig 530 hektáron már befejeződtek a munkálatok, további 5 ezer hektáron pedig folyamatban van a kárelhárítás. A munka nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy mintegy 3.300 hektárra minden lehetséges kapacitás felhasználása ellenére sem jutottak még el a szakemberek.
A kárfelszámolás során a lehető legtöbb helyen olyan kíméletes fakitermelési technológiákat alkalmaznak, mint a kézi közelítés, a lovas fogattal vagy kötélpályával történő faanyagmozgatás.

A jégkár miatt körülbelül 130 hektáron kell majd erdőfelújítást (ültetéseket) végezni. A legelső mentesített területeken áprilisban megkezdődhettek az ültetések, így több tízezer kocsánytalan tölgyet, bükköt és hegyi juhart ültettek. A nagyobb területet érintő erdősítések a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság elpusztult fenyveseiben ősszel folytatódnak, már a LIDL üzletlánc támogatásával, amely facsemetékkel támogatja a Parkerdő erdő-felújítási munkáit – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleményében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online