Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Automata gyógyszeradagolót fejlesztettek ki gödöllői diákok

2015-05-13 15:33:34

Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a 2014/2015. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak május 12-én, a Design Terminálban. Az elismeréseket dr. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnökétől és a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett, oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak – olvasható a MISZ sajtóközleményében.

A jutalmazottak között ott volt a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium három diákja, Réthelyi Bálint (aki egyidejűleg elnyerte a SIEMENS Zrt. Junior ösztöndíját), Salyámosy András és Márta Boldizsár is, akik egy év át, havi 20 ezer forintos ösztöndíjjal honorált II. díjat nyertek az automata gyógyszeradagoló háttér-infrastruktúrával elnevezésű pályázatukkal.


A kifejlesztett eszköz az idős emberek gyógyszerszedési nehézségein hivatott segíteni. Az eszköznek a MedFeed fantázianevet adták. Az eszköz a gyógyszerek adagolását végzi, és figyelmezteti a felhasználót arra, hogy vegye be a pirulákat. Mivel egy Raspberry Pi 2-es típusú számítógépet használtak az eszköz vezérlésére, interneten keresztül az adagoló egyszerűen vezérelhető, így mind a felhasználó hozzátartozói, mind az orvosa változtathat a gyógyszerek adagolásának időpontján. Az eszköz emellett érzékeli, ha a felhasználó kivette a gyógyszereit, és erről jelzést küld a szervernek, ami ezeket az időpontokat naplózza és megjeleníti. A létrehozott eszköz a megadott időpontokban automatikusan kiadja az előre beletöltött gyógyszereket, amit fény- és hangjelzéssel lehet összekötni, és képes figyelni, hogy a felhasználó kivette-e a tablettákat.
A Magyar Telekom Nyrt. által felajánlott díjat elnyerő gödöllői fiatalok tanára dr. Seres István.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online