Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Leleplezve nyújtózhat kis Balázs szobra Gödöllő főterén

2015-04-11 12:14:39

Ötszázharmincegy napon belül három köztéri szoborral gazdagodott Gödöllő. Az I. Grassalkovich Antalt ábrázoló alkotást 2013. október 27-én, a Nagy Sándort és feleségét, Kriesch Laurát megformázó mellszobrot tavaly április végén leplezték le, míg a város legújabb, József Attila: Altató című versének gödöllői kötődésű főszereplőjéről, kis Balázsról készült műtárgyat április 11-én, a Magyar Költészet Napján avatták fel a város főterén.
A gödöllői kötődést az adja, hogy Ottó Ferenc a neves költőt kérte fel, írjon verset unokaöccse, Gellér Balázs első születésnapjára.

Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása egy kisfiút ábrázol, aki pizsamában nyújtózva, bal kezében alvós állat nyuszijával, az univerzum gömbjét tartja az ég felé. A szobor ülőhelyként is használható talapzatán a 110 éve született költő verséből ismert sorok olvashatók. Nevezetesen: A távolságot, mint üveggolyót megkapod, óriás leszel, csak hunyd le kis szemed, aludj el szépen kis Balázs. Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!

A jövőbe vetett hitet és reményt is jelképező, Gödöllő új, turistacsalogató látványosságaként említett szobrát dr. Nánási Éva címzetes főjegyző, Gémesi György polgármester, Baráz Tamás és Erős Apolka szobrászművészek leplezték le, a képen nem látható Mészáros Judit főépítésszel közösen

Az emberi léptékű köztéri műtárgy megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma 5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatása segítette, a gödöllői önkormányzat pedig további 3,7 millió forintot áldozott a kis Balázs szoborra.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online