Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Önjáró gokartok épülnek Gödöllőn

2015-04-02 11:47:06

A Bosch mérnökei szerint alig 15 év, és nem lesz szükség sofőrökre, jogosítványra, mert járműveink teljesen automatizáltak lesznek. Ilyen önjáró jármű – egy önjáró gokart – fejlesztése a cél azon a három éves, tavaly indult versenysorozaton, aminek második szezon-versenyét április 18-án rendezik a Budapest Papp László Sportarénában. A versenyben magyar mérnökhallgatókból verbuválódott 10 gokart építő csapat – köztük két gödöllői – vesz részt. Hamarosan kiderül, hogy melyik csapatban nagyobb az innovációs faktor, kinek megy jobban a csapatmunka és ki bírja tovább a hónapokig tartó felkészülést és az ezzel járó álmatlan éjszakákat.

Méltán váltak híressé a Bosch motivációs és konstrukciós versenyei, hiszen évről-évre izgalmas kihívásokat kínálnak a hallgatóknak és emellett bemutatják a mérnöki szakma gyakorlatorientált képzési módját.  A Szent István Egyetem gödöllői intézménye egy senior és egy junior formációt is indít az idei megmérettetésre.

A 2014-ben már versenyző – idén a tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot mottó jegyében alkotó – SZIe-Kart senior csapat ezúttal egy önindítót és két, az akkumulátoros fűnyíróban használt motort kapott a Boschtól. Ezeket és a gokart gyári benzinmotorját felhasználva kell egy hibrid hajtást megvalósítaniuk. Egy akkumulátoros fúrógép is a csomag része volt, ebből pedig olyan önindítót kell tervezni és építeni, ami alkalmas a gokart benzinmotorjának indításához. Ezen kívül radarral és kamerával kell ellátni a gokartot, ezek segítségével megvalósítva a sávtartás, az adaptív sebességtartó automatika és a vészfékezés funkciókat.
Sallós Csilla, a tavaly már versenyzett seniorok projektmenedzsere elmondta: óriási kihívást jelent a sávtartás megvalósítása a járműnél, valamint az, hogy nincsenek egzakt adataik, szinte minden véletlenszerűen alakul és nagyon nehéz a matematikája a működésnek. Viszont nagyon élvezzük a parkolási feladatot, a home zone parkingra frappáns, költséghatékony megoldásokat kerestünk.


Az akadályok motiváló erejét emelte ki a junior G.B.G. Team, akik szerint összekovácsolta őket az idő szűke és a dokumentálás kihívásai, de ez a hozzáállás jól illeszkedik mottójukhoz is, miszerint: akadályt csak akkor látunk, ha levesszük a szemünket a célról. Üveges Ádám, a csapat projektmenedzsere szerint ösztönzőleg hat mindenkire, hogy egy világcég csapatához tartozhat, ha csak egy a projekt idejére is. Mivel ők idén csatlakoztak a versenyhez, nekik a tavalyi kihívásoknak kell megfelelniük: a Boschtól kapott gokartba elektromos gázpedált, az eredeti fékrendszertől független és elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat és elektronikus kormányzást kell beépíteni. A gokarttal emellett a hátramenet és az automatikus párhuzamos parkolás bravúrját is végre kell hajtani.

Április 18-án mindenkit szeretetettel várnak a budapesti Papp László Sportarénába, és szívesen engednek majd betekintés a műhelytitkokba, ahol talán azt is megtudjuk, hogy egy csapattársnak miért kellett beragasztott szájjal részt venni az építésben – tudatta hírportálunkkal Németh Andrea Lulu, a SZÓVAL Kommunikáció munkatársa.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online