Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megfestett vadak és faragott agancsok

2015-03-23 12:14:44

Március 20-án kiállítás nyílt Seres József Nimród díjas vadászfestő és Szabó György agancsfaragó alkotásaiból a Művészetek Háza Gödöllő épületének rendezvény- és kiállítótermében. A tárlatot Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke nyitott meg. Köszöntőt mondott Gyenes Szilárd alpolgármester. A nívós rendezvényt – aminek műsorvezetője Tábikné Surman Szilvia volt – Ella Beatrix és Gordos Éva fuvolaművészek gyönyörű műsora, valamint a gödöllői Club Színház egyik tehetséges növendékének prózai előadása tette teljessé – tájékoztatta hírportálunkat Sárdi Rózsa.

Seres József természetet ábrázoló képei csodálatra méltóak, élethűek és lélekemelők. A pásztói születésű, 1966 óta Gödöllőn élő festő kedvenc témája a vadábrázolás, ezért gyakran keresi fel a gödöllői dombságot, mert elmondása szerint, az erdők különböző vadvilágától hatalmas segítséget kap. 1980-ban kezdett a festészettel komolyabban foglalkozni, első kiállítása 1989-ben, a Kossuth Nyomdában volt. Munkái főként olajjal készülnek, de kedvence a szén, a grafit és a tus is. 2004 óta a Muray-emlékplakett boldog tulajdonosa, 2012-ben a Nimród szerkesztősége munkássága elismeréséül Nimród díjjal jutalmazta. Több vadászkönyvet is illusztrált, állandó FeHoVa-kiállító. Természetképeit külföldiek is vásárolják, olajképeket megrendelésre is készít.
Seres József az Értékteremtők Magyarországi Szövetségének tagja és a Szarvasbőgés című alkotása szerepel a Panoráma Világklub Nívó Világgaléria Gyűjtemény kiállításai között.

A másik kiállító – aki szintén egy magyar értékteremtő – Szabó György agancsfaragó, hihetetlen finomságú csontfaragásaival ejtette ámulatba a látogatókat. Gyönyörködhettünk agancsba faragott ékszerekben, dísz- és használati tárgyakban, amik lánya, Némethy Noémi munkái. Ezek készítéséhez saját gyártású szerszámokat használ. Az alkotások alapanyaga a hullajtott gím-, dám-, őz- és jávoragancsok, vagy azok részei, például: az agancs rózsája, metszet vagy szelet formájában. Faragásai tökéletesen élethű állat- és növénykompozíciók. Legkedveltebb témája a nagyvad, de szívesen jelenít meg madarakat és kutyákat is. A mester zsűrizett alkotásai egyediek, nincs közöttük egyforma darab.
Kiállításokon, már több alkalommal, szélesebb körben is bemutathatta munkásságát. Számos díjat mondhat magáénak. A teljesség igénye nélkül: pl. 1996-ban a Honfoglalás című agancsfaragásával első díjat kapott a budai várban. A Betlehemi jászol című alkotása különdíjat nyert, és Rómában a Vatikánban állították ki. 2014-ben a Vadászati Kulturális Egyesület Tizenkét hónap az erdőben témájú, 12 agancsfaragásból álló kompozíciójának a Vadászati Kulturális Érték címet adományozta.

A két művész közös kiállítását április 7-ig tekinthetik meg a művészet iránt érdeklődő látogatók, hétfőtől-péntekig 9 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig a Művészetek Háza Gödöllő épületének nyitvatartási rendjéhez igazodóan.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online