Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Március 15.: Gémesi beszólt a politikai elitnek

2015-03-15 13:59:24

Gondolva arra, hogy az istentiszteleteken résztvevők is bekapcsolódhassanak a megemlékezésbe, idén a korábbi években megszokottnál egy órával később, vagyis, 11 órakor kezdődött a március 15-i nemzeti ünnep gödöllői programja a város főterén.

Az eseménykínálat szerkezetében nem volt eltérés az utóbbi esztendőkhöz képest: az Ella Attila dirigálta gödöllői fúvósok térzenéje, a polgármesteri beszéd, az erre az alkalomra rendezett – Nem féltelek, Hazám! című – ünnepi műsor, a koszorúzás a Petőfi-szobornál, majd a látványos, országosan is egyedülálló lovasfelvonulás idén is ezreket vonzott.

A gödöllői ünnep szónoka Gémesi György volt. A polgármester beszéde elején úgy fogalmazott, az 1848-49-es szabadságharc a legszebb jelképe a bátor kiállásnak, a hazaszeretetnek. A későbbiekben azonban főként napjaink állapotát kritizálta, odaszólva a politikai elitnek.
- Nem csak lehet, hanem meg is kell fogalmazni az aktuális üzeneteket – mondta Gémesi. – Nem lehet elmenni szótlanul a közéletet teljesen átitató és átszövő folyamatok mellett. Az egyre mélyülő morális válság, az elképesztő méretek öltő korrupció, a hatalom rendszerváltoztatás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a bróker-botrány során eltűnt százmilliárdok valódi felelőseinek megnevezése nélkül - mindez csak egy része ezeknek a történéseknek, Mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül és lassan, de biztosan csúszik lefele. Az egyre nagyobb szociális feszültségeknek már a közbiztonságot veszélyeztető következményei vannak, és az önkormányzatok pedig lassan a tanácsrendszerhez hasonló helyzetbe kerülnek.
Külpolitikánk pedig soha nem látott mélyrepülésben van. Lassan nincs olyan európai ország, amely komolyan szóba állna velünk, miközben olyan szövetségest is elvesztettünk, mint a lengyelek. A közmédiumok teljes felügyelete pedig a ’48-ban megfogalmazott sajtószabadságot tiporja sárba. És ne csodálkozzon senki, ha gyermekeink nem Magyarországon képzelik el a jövőjüket, hiszen itthon nincs jövőképük.
Tudom, ezek nagyon kemény szavak, de ki kell mondani, és én kimondom. Nem pártpolitikai szándékból, hanem a hazám sorsáért érzett felelősségem és aggodalmam okán. /…/ Tudom, sokan nem tehetik meg, hogy megszólaljanak, mert van mit veszíteniük, vagy egyszerűen félnek. Félnek a retorziótól, féltik az állásukat, családtagjaik állását, vállalkozásukat, megrendeléseiket, egzisztenciájukat.

Gémesi kifejtette azt is, hogy a kettős beszédtől akartunk megszabadulni 25 évvel ezelőtt, de úgy tűnik, ez a megszabadulás csak átmeneti volt. Ezt követően szólt a rengeteg energiát felemésztő „virtuális” szabadságharcról, majd üzent az ellenzéknek is: - Az ellenzék szánalmasan gyenge, és sok esetben hiteltelen próbálkozásai nem késztetik a hatalmon lévőket valós versenyre.
- Magyarországnak ma nem forradalomra és főképp nem szabadságharcra van szüksége. Magyarországnak egy mielőbbi újraépítkezést kell megkezdenie, hiteles politika mentén. A kérdés: ráébrednek-e végre az illetékesek ennek szükségességére, illetve van-e, lesz-e ilyen, régi, új, vagy régi-új, megújulni képes politikai erő? Lesz-e ma az 1848-ashoz hasonló szív, bátorság Magyarországon, vagy a folytatódik a szemlesütéses, fejelfordítós, napi érdekeink mentén kialakuló megalkuvás? A felelősség mindannyiunké – zárta gondolatait a polgármester.

A március 15-i nemzeti ünnep gödöllői programja  a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében zárult, ahol átadták a Gödöllő Városért díjat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online