Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Duplázódó díj mellett csak egyvalaki szippanthatja ki a háztartási szennyvizet

2015-03-06 18:09:59

Törvényi változások tették indokolttá, hogy a gödöllői önkormányzat új rendeletben szabályozza a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítását. A városatyák március 5-én foglaltak állást a kérdésben. Tízen támogatták a javaslatot, míg hárman tartózkodtak.

A kihirdetése napján hatályba lépő helyi rendelet egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a kötelező közszolgáltatást – versenyeztetés után – egy évig Szepesi Zoltán Tibor (képen) fővárosi illetékességű egyéni vállalkozó végzi, akinek a Horgásztó utcában lévő, a DMRV által üzemeltetett szennyvíztisztító-telepre kell elszállítania a Gödöllő közigazgatási területén fekvő ingatlanokról begyűjtött szennyvizet.

A közszolgáltató ajánlatában 779-re becsülte az érintett gödöllői ingatlanok számát, amik az előzetes kalkuláció szerint évente 5.660 köbméter szennyvizet bocsátanak ki. Ezen adatok alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért ingatlanonként havi, bruttó 254 forintot kell majd fizetni alapdíjként, míg az ürítési díj köbméterenként árát bruttó 4.318 forintban határozták meg.

Kovács Barnabás (MSZP) hozzászólásában azt kérte, hogy az előterjesztés kerüljön le a napirendről. Indoklásként azzal érvelt, hogy számításai szerint a megduplázódó díj – ahogy fogalmazott – „kreatív” megoldásokat vonhat maga után, ami reális esélyt teremt a környezetkárosítás növekedésének. Javaslata nem talált megértésre.
Nánási Éva címzetes főjegyző elmondta: biztonságos, jog- és szakszerű szolgáltatás megteremtése a cél. Gémesi György legfőbb érve az volt a javaslat mellett, hogy ne támogassuk a bűnözést. Nézete szerint ugyanis, aki nem tartja be a törvényi vagy rendeleti szabályokat, az bűnt követ el.
Megfogalmazódott az is, hogy az intézkedés ösztönözheti azokat, akik megtehetnék, de eddig nem kötöttek rá a csatornahálózatra. Ugyanakkor van olyan városrész is, ahol erre nincs lehetőség.

A véleményütköztetést követően a többség támogatta az indítványt, így Gödöllőn csupán egyetlen olyan vállalkozás lehet, amely legálisan teljesítheti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanításával kapcsolatos teendőket. Minden egyéb ügyeskedés a „szürke vagy fekete” megoldás kategóriájába tartozik…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online