Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért került ki Gémesi György a Régiók Bizottságából?

2015-01-24 18:26:11

Február 1-jétől – a vonatkozó kormányzati döntés értelmében – megváltozik az Európai Unió Régiók Bizottságában (RB) hazánkat képviselő teljes jogú- és póttagok személyi összetétele. Státuszonként egyaránt 12-12 főről van szó, akiket öt évre választanak meg.

Az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítő, jelentéseket, véleményezéseket kiadó feladatkörrel rendelkező, brüsszeli központú szervezetnek 2007 szeptembere óta teljes jogú delegáltja, majd 2010-től a magyar küldöttség alelnöke, az RB elnökségének tagja volt Gémesi György városunk polgármestere, akit tavaly áprilisban szakbizottsági koordinátornak is megválasztottak.
Az új listán azonban sem a teljes jogú-, sem pedig a póttagok között nem található a neve. Ennek okáról azt kérdeztük az érintettől: nem vállalta vagy nem számoltak vele? Gémesi talányos módon reagált. Ahelyett, hogy kifejtette volna véleményét, egy jövő heti újságinterjút ajánlott a figyelmünkbe, amiből megtudható lesz a válasza.

Szada polgármestereként Vécsey László, a gödöllői központú választókerület tavaly tavasszal újraválasztott parlamenti képviselője eddig póttag volt a bizottságban. Az ő neve is lekerült a listáról, mivel az időközben megváltozott jogszabály alapján országgyűlési képviselőként nem rendelkezhet választással nyert önkormányzati tisztséggel, ami kritériuma az RB-tagságnak.
Az új névsor láttán Vécsey László úgy fogalmazott, hogy a listából számára egy erőteljes koncepció-váltás a szembetűnő. Az eddig domináns önkormányzati szövetségek helyett a megyei/budapesti kerületi közgyűlési tagok, vezetők dominanciája látható. Ezen belül a polgármesterek reprezentáltsága is erőteljesen lecsökkent.

Szűkebb régiónkból, azaz, Pest megyéből senki nem kapott helyet a teljes jogú tagok között a február 1-jén hivatalba lépő magyar küldöttségben. A póttagok között viszont a megyei közgyűlés két tagjának, Karácsony János Ádámnak, Tahitótfalu önkormányzati képviselőjének és dr. Vántsa Botondnak, Szigetszentmiklós alpolgármesterének a neve fellelhető.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online