Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Változtak a szeszpárlatok magán- és a bérfőzésének szabályai

2015-01-14 10:50:58

Jelentősen változtak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok az idén, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket legkésőbb január 15-ig be kell jelenteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV közleménye szerint fontos változás, hogy január 1-jétől a magánfőzők a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál, emiatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében január 15-e a határidő.

Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos – párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.

Változott azonban a magánfőző definíciója, magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1.000 forint, amit a magánfőzőnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.

A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1.667 forint literenként. Forrás: MTI


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online