Vissza normál nézetbe Nyomtatás

„Újra otthon”: képzések és kötetek a szülők felkészítésére gyermekük visszafogadásához

2014-12-21 10:09:27

Napjaink gyermekvédelmi törekvéseinek megfelelően a tizenkét év alatti gyermekek, fiatalok lehetőséget kapnak befogadó szülőknél nevelkedésre. Ők azok, akik a szükséges időtartamban vállalják a gyermekek gondozását, ám eközben segítséget nyújtanak a gyermekek vér szerinti szüleik számára is annak érdekében, hogy mihamarabb újból együtt élhessenek. A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 kiemelt projekt keretében az Európai Unió támogatásával a származási család is segítséget kap ennek folyamatában, képzésükhöz pedig tananyagokat. A gyermeknevelés és a családi élet fontos kérdéseit bemutató kötetek is elérhetőek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tananyag-tárházában.

A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 kiemelt projekt egyik részcélja, hogy megújítsa a befogadó szülői képzéseket. Emellett figyelmet szentel a nevelésbe vett gyermekek édes szüleinek is: annak érdekében, hogy a gyermekek mihamarabb visszakerülhessenek édesapjukhoz és édesanyjukhoz, a szülők számára is képzést biztosítanak. A képzéseket a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szervezi, a kapcsolódó tananyagokat a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja dolgozza ki. A Vér szerinti szülők felkészítő kompetenciafejlesztő programja egyike annak a 21 képzési területnek, melyhez a projekt keretében tananyagfejlesztő munka kapcsolódik. Célja a szülők készségeinek és érzékenységüknek fejlesztésével felkészíteni a családot a gyermekek visszafogadására.

A tananyag az alábbi területeket érinti: a család működése, nevelési stílusok, konfliktuskezelés, stresszhelyzetek megoldásának módszerei, kommunikáció a gyermekekkel, értő figyelem, a tanulás segítése, a munkamegosztás fontossága és lehetőségei. A szülők számára készült program mindezeken kívül a pénz- és adósságkezeléssel, valamint a sikeres munkavállalás feltételeivel is foglalkozik. Az egyes témarészeket gyakorlati példák, élethelyzetek bemutatása kíséri.


Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja is lényegesnek tartja a szülők segítését gyermekük visszafogadásában, hisz egy nehezebb élethelyzet után tudatosabban, felkészültebben válhatnak képessé egy nyugodt otthon megteremtésére, érzelemgazdag, kiegyensúlyozott nevelés biztosítására. A Vér szerinti szülők felkészítő kompetenciafejlesztő programja című kötet ebben nyújt segítséget oktatók és szülők számára. A kötet a további képzési területek tananyagaival együtt elérhető a főiskola honlapján kialakított tananyag-tárházban, ingyenes regisztrációt követően. Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online