Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kisgyermekként a befogadó családban

2014-12-20 10:19:46

Bizonyos, hogy az életünk első néhány évében gyűjtött tapasztalataink mindannyiunk egész életére kapott sajátos „hamuba sült pogácsák”. Élmények és érzések, melyek kitörölhetetlen nyomot hagynak legbelül, és lényeges mintául szolgálnak. Természetes, hogy ezek a minták nem lehetnek minden esetben csak pozitívak, ám ha kellemetlen, fájdalmas történések vesznek körül ebben az időszakban, s ezek esetleg a családból eredeztethetők, akkor is fontos tudni, hogy van segítség: napjaink kiemelt törekvése a gyermekek számára otthont nyújtó ellátások megerősítése. Ennek egyik legfontosabb példája – szükség esetén – a befogadó családban való elhelyezés. Külön is érdemes azokról szólnunk, akik három év alatti kisgyermekek ellátását vállalják.

Miért is vannak ezek a gyermekek és befogadó családjaik különleges helyzetben? Hároméves korukig a gyermekek személyiségfejlődésük fokozottan érzékeny időszakában vannak, szükségük van biztos támaszra, meleg érzésekkel kísért kötődésre. Ezt leginkább akkor élhetik meg, ha környezetük figyelmét, ráhangolódását megkaphatják. Nem vágynak tökéletes világra, s nem a tárgyakon múlik az érzelmi biztonságuk érzése. Sokkal fontosabb, hogy érezzék, van, akiben megbízhatnak, aki időről időre rájuk figyel, és megérti őket. Aki úgy gondoskodik róluk, ahogyan azt ők maguk is kívánják, ahogyan számukra a legjobban esik. Ehhez segítséget nyújt az együttlét, a közös játék, a simogatás és néhány jó szó.

Természetes, hogy a szülők életében adódhatnak élethelyzetek, amelyek mindezeket megnehezítik vagy akadályozzák. Ilyenkor is törekedni kell azonban a gyermekek mindenek felett álló érdekének, a biztonságot nyújtó környezetnek megteremtésére. Ebben nyújtanak segítséget a befogadó szülők, akik sokrétű, a testi-lelki gondozás minden területére kiterjedő felkészítést követően vállalják, hogy ebben az igen érzékeny életszakaszban segítséget nyújtanak a gyermek megfelelő személyiségfejlődése érdekében. Az Európai Unió támogatásával a TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt keretében készült tananyagaik az ezt kidolgozó Apor Vilmos Katolikus Főiskola honlapjának tananyag-tárházában elérhetők, és jelenleg is folyamatosan bővülnek lényeges, fontos információkat feldolgozó fejezetekkel. Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online