Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Advent varázslatos fénye a befogadó családokban

2014-12-19 11:07:32

Karácsony ünnepe mindenkire hatással van valahogyan. Egyaránt megváltoztatja az emberek belső világát és egymás felé fordulását, így a családok életét is. Különleges helyzetben vannak azok a nevelőszülők, akik befogadott gyermekekkel együtt töltik az ünnepet, így adva lehetőséget számukra az otthon nyugalmának megtapasztalására. A befogadó szülők az Európai Unió támogatásával a TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt keretében kiemelt képzés során váltak késszé hivatásuk beteljesítésére, amely képzés tananyagai az Apor Vilmos Katolikus Főiskola honlapján elérhetők.

2014 karácsonya felé tartva mindannyiunkban megváltozik valami. Ahogyan decemberre fordulnak a naptár lapjai, s egyre hidegebbé válik az idő, napról-napra pedig egyre korábban sötétedik, mindenki vágyakozni kezd a fényre, a melegségre. Az emberek valahogy másképpen figyelnek egymásra, az idő előre haladtával egyre inkább középpontba kerül az ajándékozás.

Oly sokszor elfelejtkezünk arról, hogy ajándék bármi lehet: egy jó szó, egy közös ebéd, hiszen a legfontosabb lényegi elemük éppen az, hogy általa együtt legyünk, egymásra figyeljünk. Fontos tudnunk, hogy ha mélyre nézünk, tulajdonképpen mi magunk vagyunk egymás ajándékai. Az üzletek arra törekszenek, hogy elhiggyük: mindezt tárgyak vásárlásával fejezhetjük csak ki. A legkülönlegesebb meglepetések azonban éppen saját kezünk munkájának és odafigyelésünknek köszönhetően készülnek el.

Jól tudják mindezt azok a gyermekek és vér szerinti családjaik, akiknek az együttlét is ajándék volna, ám különböző okok miatt ez nem valósulhat meg. A biztonság újbóli élményével számukra nyújtanak segítséget a nevelőszülők, akik vállalják, hogy a szükséges időre családjukba befogadják a gyermekeket.
Napjainkban is több száz nevelőszülő vesz részt képzéseken, melyeknek köszönhetően a gyermeknevelés legkülönbözőbb területein válhatnak tudatosabbá, felkészültebbé. Munkájukat segítő szakemberek is kísérik, annak érdekében, hogy közösen támogathassák a gyermekeknek vér szerinti szüleihez való hazatérését. Tananyagaikat a TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt keretében a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja készítette és tette elérhetővé honlapjának tananyag-tárházában.

Ajánljuk figyelmébe mindazoknak, akik a gyermeknevelés terén tudatosabbá szeretnének válni, s szeretnék a család életének sajátos elemeit újragondolni, illetve megérteni. Mindezen belül a programban kiemelt helyet kap a biztonság élményének fontossága és megvalósításának lehetőségei, így az ünnep fontossága, szerepe is.

Különleges ünnep közeledését jelzi az adventi időszak mindannyiunk számára. Pilinszky János szavaival: „Advent a várakozás megszentelése. ... Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel sem kevesebb annál, mint amire vár.“ Kívánjuk, hogy az adventi időszakban mindannyian gazdagodhassunk élményekben, s a türelem által is megtapasztalhassuk a céljainkhoz vezető út fontosságát. Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online