Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egy projekt a ma gyermekeiért

2014-12-18 18:25:39

Napjaink projektjeinek sokféleségében jó látni, hogy egyikük kiemelt figyelemmel fordul a gyermekek számára otthont nyújtó ellátások irányába. A családi légkör melegsége semmivel sem pótolható egy olyan világban sem, ahol rendszeresen az egyéni előmenetel kap hangsúlyos szerepet. Írásunkban a TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt IV. alprojektjét mutatjuk be, amelynek során az Európai Unió támogatásával közel 2000 oldalnyi tananyag és más szakmai anyagok születtek. Mindezek elérhetőek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola honlapjának tananyag-tárházában, így az érdeklődők számára segítséget nyújtanak a gyermekvédelem, a gyermeknevelés sokszínű kérdéseiben.

Ha csak a saját gyermekkorunk óta eltelt időszakra gondolunk, látnunk kell, mennyi minden változott azóta életünkben. A ma gyermekei már olyan világban nőnek fel, amelyben a gépek, különböző készülékek jelentős segítséget nyújtanak, mégis kérdéses, hogy a technikai fejlődés mennyire előnyös számukra.
Korábban talán fáradságosabb volt emberi erővel készíteni mindazt, ami ma már néhány gombnyomással elérhető. Könnyebb lehet elérni távoli ismerősöket is, meglehet azonban, hogy épp a közvetlen társaink vannak távolabb tőlünk. Valami megváltozott az emberi kapcsolatokban, a biztonság érzetében, így a családok világában is.

A ma gyermekeit gyakrabban veszi körül rohanó, egymásra kevésbé figyelő családi közösség, mely kevésbé nyújt lehetőséget a találkozásra, az igazi együttlétre, esetleg ahol éppen kétségek, szorongás és ingerültség veszi körül őket. Meglehet, hogy a család is megpróbál változtatni, ám ez nem könnyű, s ilyenkor valóban szükség lehet külső beavatkozásra.
A nevelőszülők olyan családi közösséget, saját családjuk mintáját készek nyújtani,, amelyben a gyermek ismét megnyugodhat, felszabadult lehet és megtalálhatja önmaga legjobb képességeit. Amelyben biztonságot és támaszt is érezhet maga körül, ennek köszönhetően pedig elindulhat a kibontakozás útján.

A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt Európai Uniós támogatással nyújt ingyenes képzést azoknak a családoknak, akik vállalják a befogadott gyermek gondozását, nevelését, és segítik lehetőség szerint a saját családjába való visszatérését. A nevelőszülők olyan szakemberek, akik kiemelt elméleti és gyakorlati felkészítésben vesznek részt, hivatásukként tekintenek a hozzájuk érkező gyermek nevelésére. Tananyagaikat a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola dolgozta ki, s tette elérhetővé honlapján, annak érdekében, hogy hasznosíthatóvá váljék mindazok számára, akik szemléletüket és gyakorlati eszköztárukat gyarapítani szeretnék. A tananyag-tárház jelenleg is folyamatosan bővül, ajánljuk az ingyenes regisztráció és a megtekintés lehetőségét. Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online