Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Balhé lett a gödöllői településvezetők többmilliós szabadságmegváltásából

2014-12-11 17:47:55

Van úgy, hogy a sok bába közt elvész a gyerek. Ebben az esetben nem ez történt. Gödöllői idei költségvetésének módosításáról is tárgyaltak a települést irányító grémium tagjai december 11-én. A 11 oldalas előterjesztésben Kovács Barnabás (MSZP-Együtt) és Simon Gellért (Fidesz-KDNP) talált hat olyan sort, ami mellett nem mentek el szó nélkül. Kérdéseik és hozzászólásuk okán vita keveredett az ülésteremben.

Az ominózus hat sor az idei önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogszabályi előírások alapján felmerülő szabadságmegváltást és a végkielégítés kifizetését taglalta tömören, azzal, hogy erre a célra 10,5 millió forintot kellett biztosítani a gödöllői büdzsé általános tartalékának terhére. Kovács Barnabás, a pénzügyi bizottság elnökeként pontos kimutatást kért az összeg felosztásáról, amit meg is kapott. A részletek az alábbi képen láthatók:


Jobban elmélyülve a történetben, kiderült, hogy a törvény szerint járó, három havi alapilletmények megfelelő végkielégítést Tóth Tibor, posztjáról távozott alpolgármester kapta. Szabadságmegváltásban pedig rajta kívül Gémesi György polgármester és Pecze Dániel alpolgármester részesültek.
Évente mindhármuknak 39 nap szabadság jár. Az elmúlt négyéves ciklusban azonban egyikük sem merítette ki a keretet. Gémesi Györgynek 113, Tóth Tibornak 59, míg Pecze Dánielnek 28 nap szabadsága „ragadt” bent. Hármójuknak összesen 200 nap. Ezt váltották meg járulékokkal együtt 8.473.000 forint közpénzből. Ha napi szintre vetítjük, kevéssel több mint 42 ezer forintból. Tegyük hozzá, a hatályos törvényi rendelkezések értelmében, vállalva a különadózás tetemes terheit.

Kovács Barnabás hozzászólásában – többek között – kifejtette, szerinte ez a dolog több szempontból problémás.
- Problémás jogilag. Nem vagyok jogász, de biztosan állíthatom, hogy amikor a jogalkotó törvénybe foglalta a szabadság intézményét, és rögzítette a szabadságnapok számát, akkor azért tette, hogy a dolgozók kivegyék ezt a pihenőidőt. Nem pedig azért, hogy pénzzel megváltsák. Amikor pedig a jog kivételes esetben engedélyezi a szabadság kifizetését, akkor nyilván néhány beragadt szabad napra gondolt, nem pedig kétszázra! Szerintem az előterjesztés súrolja a joggal való visszaélés határait.
Problémás az előterjesztés pénzügyileg is. Ha ugyanis mindenki megkapta volna tisztességesen, a törvényben előírtak szerint a szabadságát, akkor most ez a több mint nyolcmillió forint összköltségű tétel nem terhelné a város kasszáját. Ráadásul, a költségvetésben ilyen célra nem volt semmilyen összeg betervezve, vagyis amikor a szabadságot nem vették/adták ki a város vezetői, akkor pontosan tudták, hogy ezzel nem tervezett kiadást okoznak a városnak.
- De engem leginkább az előterjesztés szellemisége zavar – fogalmazott az MSZP-s várospolitikus. - A szabadságot ugyanis a dolgozók számára kiadni kell, nem pedig kifizetni. Tudom, hogy a vadkapitalizmus korát éljük, tudom, hogy manapság egyes munkavállalók „kilóra veszik” a dolgozók idejét, tudását, munkaerejét. Tudom, hogy az életben maradásért küszködő kisvállalkozásoktól az erejüket kihasználó nagyvállalatokig sokan visszaélnek a dolgozók szabadságával és szabadidejével. De szerintem Gödöllő önkormányzatának nem kellene beállni ebbe a sorba.
Egyébként néhány éve már volt hasonló vita testületi ülésen. Akkor Fábián Zsolt távozó alpolgármester kapott jelentős összeget a rengeteg „megváltott” szabadságnapra. A polgármester úr ott azt mondta, hogy Fábián Zsolt azért nem tudott kivenni éveken keresztül egyetlen nap szabadságot sem, mert – idézem – „egyetlen napra sem tudtam őt nélkülözni”.
Ez természetesen badarság, mert ha egy miniszterelnök vagy köztársasági elnök ki tudja venni az éves szabadságát, akkor talán Gödöllőn sem állna meg attól az élet, ha alpolgármesterei pihennének a családjukkal néhány napot.

Természetesen, Kovács Barnabás mondatai nem maradtak válasz nélkül. Gémesi György politikai célzatúnak és inkorrektnek nevezte képviselőtársa megnyilvánulását. Városunk polgármestere azt is hozzátette, hogy a járandóságáról nem mond le, és a jövőben is ragaszkodni fog ahhoz a munkatempóhoz, ami eddig is jellemezte őt, és amit helyetteseitől is elvár. Gémesi György azt is megfogalmazta, biztosan sokan örülnének, ha évente másfél hónapra eltűnne a városból, de ez a sok feladat megfelelő szintű, az emberek igényeihez igazodó ellátása miatt kivitelezhetetlen. A polgármester leszögezte: az olimpián és a világjátékokon való részvételén kívül 25 éve nem volt szabadságon, és ezt a jövőben sem tervezi.

Érdeklődésünkre Kovács Barnabás a következőképpen kommentálta Gémesi György szavait:
- Nagyon sajnálom, hogy a polgármester személyes támadásnak vette a hozzászólásomat. Talán még az „inkorrekt” szót is használta. Nem annak szántam, és nem is volt az. De, ha már ide jutottunk, akkor még lenne két megjegyzésem.
Döntött a testület a polgármester és az alpolgármester jutalmáról is. Egy hónapnyi jutalmat tartalmazott az előterjesztés. Én is magszavaztam, ahogy az elmúlt években is. Korrektnek látszó dolog, hogy a város vezetői ugyanannyi jutalmat kapjanak, mint a városi intézmények vezetői. Ám ezt a korrektnek látszó dolgot számomra idén erősen beárnyékolja, hogy egy jogszabályi kiskaput kihasználva, másik jogcímen kifizetünk nekik hat és félmillió forintot.
Azt is mondta még a polgármester, hogy a hozzászólásom „politikai” volt. Nem volt. Illetve annyiban persze igen, hogy szociáldemokrataként megingathatatlan véleményem, hogy a törvény szerint járó szabadidőt és szabadságot a dolgozók részére biztosítani kell. A takarítónők számára is, és az alpolgármestereknek is.
Azt is tudom, hogy a múltra vonatkozóan a „ha”-val kezdődő mondatoknak nincs értelme, de van egy olyan érzésem is, hogyha Gödöllőn az alpolgármesterek tisztességesen megkapnák a nekik járó szabadidőt, ha kivehetnék a számukra törvényben biztosított szabadságot, akkor lehet, hogy nem kellene a testületnek kétévente új alpolgármestert választania.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online