Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nincs mese, hozzá kell nyúlni a Testőrlaktanyához

2014-11-14 13:41:55

Kevéssel több mint négy éve került vissza a gödöllői önkormányzathoz a város közepén fehér lepel alatt jobb sorsra váró Testőrlaktanya épülete. A műemlék jellegű kategóriába sorolt objektum erősen pusztuló állapotában – a kisebb volumenű „tűzoltás” ellenére – azóta nem történt említést érdemlő változás.

Május 20-án a városvezetés arról döntött, hogy Várkapitányi lakként aposztrofált épület közel 361 millió forintra taksált helyreállítására pályázatot nyújt be Norvég Alaphoz (EGT), a 65,5 milliós önrészhez kevéssel több mint 295 millió forintos támogatási forrást remélve. A Norvég Alappal kapcsolatos időközbeni események azonban erősen kérdőjelessé tették és teszik a májusi elképzelés megvalósulását.


Az épület állagának javítása viszont nem tűr halasztást. Feltétlenül költeni szükséges az épület tető- és tartószerkezetére, valamint a pince dongaboltozatának helyreállítása, illetőleg az épület süllyedéséből eredő további károk megelőzése is mielőbbi megoldást sürget.
A gödöllői önkormányzat tagjai november 13-án arról határoztak, megkísérlik kihasználni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma által meghirdetett pályázati lehetőségeket. A tetőszerkezet és a kétszintes homlokzati fal loggiájának közel 30,1 millió forintra becsült megújításához 13 milliót, a tartószerkezet csaknem 16,5 millió forintra kalkulált rekonstrukciójához pedig 7 millió forintos dotációt igényeltek.
A városatyák arról is döntöttek, hogy ha ezek a lehetőségek meghiúsulnak, a legsürgősebb tartószerkezeti beavatkozásokra a két pályázati önrész mértékét és az elszámolásra nem kerülő költségek együttes összegét (26,5 millió forint) is biztosítják.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online