Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csökkenthető az időskorúak áldozattá válásának kockázata

2014-10-28 11:53:08

Mivel a statisztikai adatok nem hazudnak, tudvalévő, hogy az áldozattá válás szempontjából – a fiatalok mellett – az időskorúak a leginkább veszélyeztetettek. A sérelmükre elkövetett bűncselekmények visszaszorítása, valamint a szépkorúak szubjektív biztonságérzetének javítása céljából két évvel ezelőtt áldozat- és vagyonvédelmi preventív kortársképző program indult a megyei kapitányság munkatársainak szervezésében Dunakeszin.

A kezdeményezés október 28-án Gödöllőt is elérte: a Városháza földszinti nagytermében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának illetékesei, a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársai és a fogyasztóvédelemben jártas szakemberek tartottak felkészítést az időskorú érdeklődőknek. Elsősorban arról, hogy mik azok, a korosztályt főként sújtó tipikus bűnözői próbálkozások, valamint arról, hogyan lehet védekezni a lelkileg is nehezen feldolgozható, nem egyszer tragédiába torkolló események ellen.

Mondok Zoltán rendőr alezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság bűnügyi vezetője úgy fogalmazott, hogy a városban és a kapitányság illetékességi terültén a trükkös- vagy besurranásos lopások és a csalások jelentik a legnagyobb veszélyt a szépkorúakra. A megtévesztések ellen azonban lehet védekezni, vagy minimalizálni a kockázatot. Legkézenfekvőbb módszerként a gyanakvást, a kétkedést ajánlotta, illetve azt, hogy határozott fellépéssel az általában gyáva jellemű próbálkozók elriaszthatók.
A főtiszt fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy az önvédelem megszervezése a legolcsóbb megelőzés mód. A segítőkészséget és a hiszékenységet kihasználókkal szemben tanácsos az ismerős, közeli rokon telefonszámát a mobil készülék gyorstárcsázó funkciójába rakni, csak kisebb pénzösszeget otthon tartani, illetve minden gyanús történésre és egymásra is odafigyelni. Léteznek nem túl drágán beszerezhető, hangjelzést adó önvédelmi rendszerek is (képen: kulcstartó, lakat, ajtóék), amik használatával csökkenthető az áldozattá válás rizikója.


A most hasznos tanácsokkal „kiképzett” gödöllői időskorúaktól azt kérik, legyenek szószólói lakókörnyezetüknek, és tájékoztassák kortársaikat a rendezvényen elhangzottakról. Egyet azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni: ha mégis megtörténik a baj, azonnal értesíteni kell a rendőrséget (112 vagy 107), amelynek munkatársai „forró nyomon” általában eredményesebben tudnak kutakodni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online