Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan választ Gödöllő népe?

2014-10-12 07:55:40

Eljött a nap! Vannak, akik négy éve erre vártak. A késő esti órákra kiderülhet, kik kapnak bizalmat a következő öt évre a gödöllői választópolgároktól. A polgármesteri tisztségért hárman versengenek Gödöllőn, a 10 egyéni körzetben pedig 61 a jelöltek száma.

Sok értelme nincs az esélyeket latolgatni. Főleg azért nincs, mert Gödöllőn sajátos a várospolitikai helyzet. Itt nem a jobb- és a baloldal meccsel egymással, hanem a megszokottságra való hajlam és a változás lehetősége csatázik. A fő kérdés az: színesedik-e a települést irányító grémium összetétele, vagy ismét érvényesül az „egy mindent visz” szlogen.

Mondhat bárki, bármit, a voksolásnál is az érdek határozza meg a döntést. Akinek érdeke a jelenlegi állapotok konzerválása, tutira vehető, hogy ott lesz a szavazóhelyiségekben. Akinek nem, az kétféleképp reagálhat. Elmegy, és a változást ígérők egyikére szavaz. Avagy, úrrá lesz rajta a fásultság, és távol marad. És ezzel elköveti azt a hibát, hogy a ciklus közben rendszeresen hangoztatott elégedetlenségét, sérelmét nem fejezi ki szavazatban.

Létezik egy mondás: jobb, ha belevágsz és buksz, mintha meg sem próbálod. Van benne igazság, kedves gödöllőiek…


Ez történt eddig

• Reggel 7 óráig a választásra jogosultak (25.640 fő) 0,98 százaléka ment el Gödöllőn szavazni, ami alulmúlja az 1,06 százalékos országos átlagot.
Kilenc óráig tovább tágult a rés a 6,97 százalékos országos részvételi átlag és az 5,98 százalékos gödöllői megjelenési hajlam között.
• A 11 órás adatok alapján országosan 16,50 százalékra nőtt a részvételi arány, amitől Gödöllő a 14,74 százalékos mutatójával elmarad. Sőt, a Pest megyei 15,3 százalékos átlagtól is.
• Délután egy órára a szavazáson 22,67 százalékban megjelent gödöllőiek valamelyest ledolgozták hátrányukat a 23,53 százalékos országos átlaghoz képest.
15 órára ismét lemaradásba kerültek a gödöllői voksolók a 30,11 százalékos országos arányhoz viszonyítva. Városunkban ez a mutató ebben az időpontban 28,38 százalékon állt, ami felülmúlta a 27,72 százalékos Pest megyei átlagot. Gödöllőn – ahol 28 ponton lehet voksolni – a Dózsa György úti fővárosi szociális otthon lakói a legaktívabbak (51,38 %), míg a Mátyás király utcai 14-es szavazókörhöz tartozók a sereghajtók 21,03 százalékkal.
• Az utolsó napközbeni jelentés időpontjában, 17.30 órakor sem változott a gödöllőiek voksolási „passzivitása”, hiszen a 39,82 százalékos országos átlaghoz képest, településünkön 37,02 volt a megjelenési arány mutatószáma. Sovány vigasz ugyan, de ez legalább jobb, mint a 36,68 százalékos Pest megyei részvételi ráta. Forrás: NVI


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online