Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn járt, aláírt és kóstolt a bhutáni anyakirályné

2014-09-05 17:11:17

Nem mindennapi jelenség egy település életében, ha anyakirálynét fogad. Szeptember 5-én ez megtörtént városunkban, mivel a Szent István Egyetemre látogatott Ashi Sangay Choden Wangchuck, a Kína és India között, mintegy fél magyarországnyi területen fellelhető Bhután anyakirálynéja. A teljes függetlenségét 2007-ben elnyert ország vezetőjének felesége együttműködési megállapodást írt alá a gödöllői központú felsőoktatási intézmény rektorával, dr. Tőzsér Jánossal.

Az ünnepélyes ceremónia helyszíne a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői főépületének földszinti rektori díszterme volt, ahol előbb Bhutánt és az ázsiai ország törekvéseit mutatták be a jelenlévőknek, majd a jeles vendég és kísérete – Tőzsér János előadása során – bepillantást nyert az egyetem képzési rendszerébe, tanulmányi- és kutatási eredményeibe, illetve tudomást szerezhetett a SZIE már meglévő, és egyre bővülő nemzetközi kapcsolatairól is.


Ami a megállapodás tartalmi részét illeti, a felek alapvetően a tudományos és a kulturális területen kapcsolják össze együttműködési szándékukat. Négy pontban megfogalmazva, a különböző fokozatú – akár doktori – képzésre, az oktatók és a hallgatók cseréjére, illetőleg a közös kutatási tevékenység folytatására terjed ki az együttműködési program, aminek részletes feltételeit és költségeit kölcsönösen egyeztetik.
A megállapodás 5 éves időtartamra szól, és ennek lejárata után automatikusan további 5 évvel meghosszabbodik. Ha valamelyik fél az együttműködés befejezése mellett dönt, arról három hónappal korábban
kell értesítenie a partnert.

Az anyakirályné – a Frederic Chopin Zeneiskola növendékeinek jóvoltából – ízelítőt kapott a magyar népzenei és -tánc kultúrából, illetőleg a rendezvény végén megkóstolhatta a hazai ízeket is. A szendvicsekhez először nagyon óvatosan közelített, mert mint vendéglátójának megsúgta: nem akarta, hogy összedőljenek a tálcára rendezett finomságok.

Kapcsolódó aktualitás, hogy a Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését szeptember 8-án, hétfőn 10 órától rendezik meg a gödöllői épületegyüttes aulájában.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online