Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Újabb Corvina-különlegesség látható a gödöllői kastélyban

2014-08-09 09:17:07

Május végén nyílt és szeptember 28-ig – így az augusztus 9-i és 10-i Barokk napok ideje alatt is – látogatható a Ferenc József, a rendíthetetlen című időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban. A tárlat nemrégiben egy újabb Corvinával bővült.
Hogyan kapcsolódik Mátyás király Corvinája Ferenc Józsefhez? Erre a kérdésre adnak választ Kaján Marianna muzeológus alábbi sorai:

I. Ferenc József személyesen vett részt a Szuezi-csatorna átadására rendezett ünnepségen Port Saidban, 1869. november 16-án, Izmail egyiptomi alkirály meghívására. A király kíséretével október 25-én indult el, hogy pár napot eltöltsön Konstantinápolyban és a Szentföldön. Társaságában ott volt gróf Andrássy Gyula miniszterelnök, August Bellegarde szárnysegéd, Pápay István udvari tanácsos is. Október 29-én érkeztek meg a török fővárosba, ahol Abdul Aziz szultán három napig „az ezeregy éj meséibe illő fénnyel vendégelte meg a királyt”. Vendégszeretete jeléül négy Corvinát ajándékozott Ferenc Józsefnek a Szeráj Könyvtárából, aki azokat hazatérése után, gróf Andrássy miniszterelnök közvetítésével a Magyar Nemzet Könyvtárának adományozta.


A Mátyás király híres könyvtárából származó becses könyvek a magyar történelem viharos évszázadaiban szétszóródtak. „A legszebb 44-et 1540-ben a törökök vitték el Konstantinápolyba. E 44-ből a négy legszebbiket ajándékozta most a szultán Ő Felségének. E könyvek bársonyba kötvék, ezüst kapcsokkal ellátvák s rajtok zománcozva Mátyás király címere.” – írta a Vasárnapi Újság 1869. december 19-én.
A visszakapott Corvinák: Aurelius Augustinus (Szent Ágoston): De Civitate Dei; Polybius: Historiae; Plautus: Comoediae és a görög író, Trapezuntius: Rhetorica, melyek napjainkban az Országos Széchényi Könyvtár féltve őrzött kincsei közé tartoznak.

Azért, hogy a Corvinákat minden károsodástól megóvjuk, csupán rövid időre állíthatóak ki. Az első két hónapban Aurelius Augustinus (Szent Ágoston): De Civitate Dei című műve volt látható, azon kevés Corvinák egyike, melynek épségben megmaradt a bársony díszkötése, csatjain Mátyás király címerével.
Augusztus 4-től a kiállítás zárásáig Polybius: Historiae című műve a tárlat egyik fő látványossága. Az iniciálékkal gazdagon díszített könyv belső címlapján szépen olvasható a királyi ajándékozás ténye: „Ő Csász. kir. s apostoli Felsége I-ső Ferencz József legkegyelmesebb ajándoka a Széchényi országos könyvtár részére. Beküldetett a m.k. miniszter-elnök nagyméltósága Andrássy Gyula gróf által 1869. december 13-kán.”


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online