Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jönnek az értesítések az adóhivataltól

2014-07-29 16:23:01

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte az éves folyószámla-kivonatok és pótlékértesítők kiküldését, melyet október 31-ig minden érintett megkap. Az idén mintegy 525 ezer fővárosi és Pest megyei magánszemély, illetve 45 ezer gazdálkodó (köztük gödöllőiek is) számíthat az iratra – tájékoztatta hírportálunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Az adófolyószámlájukról azok kapnak – tájékoztató levéllel kísért – kivonatot, akiknek 2013. december 31-én legalább egy adónemben 1.000 forintot meghaladó tartozásuk vagy túlfizetésük volt. Az elektronikus bevallók nem kapnak papír alapú értesítést, ők az Ügyfélkapun keresztül bármikor megtekinthetik folyószámlájuk aktuális állapotát.

A NAV a kivonatokkal egyidejűleg az éves pótlékértesítőket is kiküldi. Ez utóbbira azok számíthatnak, akik 2013-ban nem, vagy csak késve teljesítették fizetési kötelezettségüket. Az elektronikus bevallók pótlékkal való érintettségüket előreláthatólag július végétől nézhetik meg az eBEV-szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező segítségével. Az elmúlt évre felszámított késedelmi pótlékot legkésőbb november 17-ig kell befizetni a pótlékértesítőben megnevezett költségvetési számlára.

Érdemes kellő figyelmet fordítani a folyószámla-kivonatok, illetve a pótlékértesítők értelmezésére – amihez a tájékoztató levél is segítséget nyújt –, és amennyiben az érintett eltérést tapasztal a saját és a kapott nyilvántartás között, úgy célszerű felvenni a kapcsolatot az illetékes adóigazgatósággal. Egyeztetésre írásban, személyesen és telefonon (a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén – ÜCC – keresztül) is lehetőség van. Az írásbeli egyeztetést gyorsítja, ha az ügyfél a www.nav.gov.hu honlapról letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatványt használja.

A folyószámlán mutatkozó tartozást célszerű minél előbb rendezni – hiszen azt a megfizetés napjáig késedelmi pótlék terheli – akár csekken, banki folyószámláról átutalással, vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyás fizetéssel. Csekk kérhető írásban, elektronikusan (mindkettőnél érdemes a NAV honlapján elérhető „Kérelem postai készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” elnevezésű űrlapot használni), telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (40/42-42-42) vagy az ÜCC-n keresztül, továbbá személyesen az ügyfélszolgálatokon. Csekket kizárólag a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek igényelhetnek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online