Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői virágok Zebegényben

2014-07-02 17:22:28

A Szent István Egyetem gödöllői központjának 11 hektáros zöldterületén évente több tízezer palántát kiültető és gondozó egyetemi kertészet is segítségére sietett Zebegénynek. A Dunakanyar festői fekvésű települése a napokban az Entente Florale Europe versenyben vizsgázik, miután tavaly községi kategóriában megnyerte a Virágos Magyarországért versenyt.
A remélt sikeres kontinens-szereplés érdekében nem csak a helybeliek, hanem a szakma kiváló képviselői is sokat tettek az elmúlt hetekben. A gödöllői kertészek a község központjában egy kőteraszt virágosítottak.


Az 1.200 lelkes település szinte minden lakójára jutott egy-egy, az egyetemi városban nevelt, mintegy hatvan négyzetméteres területre kiültetett vegyes egynyári virágokból. Az egyetem ajándéka ízelítőt ad a Szent István Egyetem méltán híres gödöllői parkjának színvilágából.
Az egyetemi kertészet szinte mindent maga állít elő. A dáliagumókat, kána rizómákat ősszel, amikor jönnek az első fagyok, kiszedik a földből, pincében tárolják, majd télutó havában megtisztítják, és az üvegházban előhajtatják azokat. Amikor májusban kiültetik a növényeket, már 40-50 centiméter magasak, egyből díszítik az ágyásokat. A dísznövény- és virágpalántákat is a gyakorlott kertészek nevelik Gödöllőn. A magvetés, tűzdelés, cserepezés az üvegházakban, az előnevelés a márciustól felfűtött hollandágyakban zajlik. A vásárolt növényeket dugványozással szaporítják.

Az Entente Florale Europe verseny 12 országban zajlik és mintegy 50 millió ember összefogása élteti. A hazánkat képviselő Zebegényben július 3-án kezdi meg a település szemléjét a nemzetközi zsűri. A gödöllőiekkel együtt mintegy 8 ezer palántát ültettek ki, emellett cserjékkel és gyümölcsfákkal készültek a versenyre. Forrás: SZIE Kommunikáció


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online