Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Világszintű elismerés a Gödöllői Királyi Kastélynak

2014-05-30 12:06:17

A világ legnagyobb ingatlanszakmai szövetsége, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben Prix d’ Excellence díjjal ismeri el az elmúlt évben készült legjobb épületek alkotóit. A Nemzetközi Ingatlan Szövetség Magyar Tagozata május 30-án a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében ismertette a 2014. évi FIABCI Prix d’ Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázat magyar résztvevőinek eredményét.

A rangos elismerésben részesültek körében – a magyarországi pályázók közül arany díjas budapesti Green House irodaház és az ezüst díjjal jutalmazott makói Hagymatikum Termálfürdő mellett – a házigazda is érintett volt. Nagyon is, hiszen a Gödöllői Királyi Kastély elmúlt 20 évben végrehajtott rekonstrukciója kiérdemelte a 31 ország 67 ingatlanszakembere által alkotott zsűri elismerését, és a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Nívódíj arany minősítésű nyertese lett az örökségvédelem és a műemléki felújítás kategóriában. A díjat Gönczi Tibor, a gödöllői műemlék-együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója (képen) vette át május 21-én Luxemburgban.

A bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala, a környezettudatos fejlesztés, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az értékelők szerint a projekt fő célja az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amitől a királyi palota egyedülálló maradt.


- Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindeninek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra az egész felújított épületet neveztük. Már a hazai pályázaton is nagyon örültünk a győzelemnek, de ez a nemzetközi, világszintű elismerés minden képzeletünket felülmúlja. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése is értékelési szempont volt. Bár, a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért.
Köszönet érte mindenkinek, aki felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Egyúttal reménykedem abban is, hogy ez a díj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a jelenleg még nem látogatható részek is megújulhassanak - hangsúlyozta a díj hazai bemutatásakor Gönczi Tibor, a gödöllői kastély igazgatója.

Feltétlenül említést érdemel, hogy korábban már kapott az intézmény magas rangú ingatlanszakmai elismerést, hiszen 2004-ben az Európa-szerte is ritkaságnak számító barokk színház restaurálását jutalmazták a FIABCI Prix d’Excellence nívódíjával, míg tavaly novemberben a Gödöllői Királyi Kastély ezidáig végrehajtott rekonstrukciója I. díjat nyert a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozatának a Magyar Ingatlan Szövetséggel közösen kiírt Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online