Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rendőrök vigyázzák a Ferenc József kiállítás relikviáit

2014-05-29 13:32:36

Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Közgyűjteményi Főosztályának vezetője a késő délelőtti órákban megnyitotta a Ferenc József, a rendíthetetlen című, időszaki, május 30-ától szeptember 28-ig, naponta 10 és 18 óra között megtekinthető tárlatot, ami a Gödöllői Királyi Kastély Titánia lovagja elnevezésű kiállítás-sorozatának harmadik látványossága.

A műemlék-együttes Rudolf-szárnyának emeleti teremsorában berendezett kiállítás Ferenc József osztrák császárt és magyar királyt mutatja be. Egészen pontosan azt a folyamatot, hogy miként változott a magyarok Ferenc József-képe, a császár, király személyének megítélése hosszú uralkodása folyamán, és milyen szerepet játszott ebben a folyamatban szeretett felesége, Erzsébet királyné.
A korszakot személyessé és átélhetővé tevő tárlat – aminek címe az uralkodó jellemére, makacs kitartására utal – nem tekinthető emlékkiállításnak és Ferenc József magyarokkal szembeni ellentmondásos ténykedését sem minősíti. Létrejöttét főként az indokolta, hogy az egykori császár a magyar és a gödöllői történelem része, ezáltal a vele kapcsolatos múltidézés megkerülhetetlen.


Az interaktív elemekkel kiegészített, múzeumpedagógiai foglalkozások alapjául is szolgáló kiállítás további különlegessége, hogy – miként Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély Kft. ügyvezető igazgatója fogalmazott – ez a kastély valaha volt legnagyobb értéket képviselő tárlata, aminek relikviáira a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársai is vigyáznak majd.
A felnőttek 1.200 forintért a diákok pedig 600 forintért járhatják végig a Rudolf-szárny emeleti termeit, ahol időrendi sorrendben sorakoznak a részben a gödöllői kastély saját tulajdonát képező, részben pedig hazai és külföldi intézményektől, magánszemélyektől kölcsönzött műtárgyak. Köztük azok a festmények is, amik különböző életkorban (képen) ábrázolják Ferenc Józsefet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online