Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megújult a Megyeháza díszterme

2014-05-21 14:18:48

Az elmúlt 30 év legjelentősebb felújítását hajtották végre a Megyeháza díszteremben, ahol a gödöllői képviselőket is soraiban tudó Pest megyei közgyűlés ülésezik, és ami helyet ad a december elején esedékes Megyenapnak is – olvasható a pestmegye.hu oldalon.

A Kossuth Lajos nevét viselő díszteremben 182 darab billenő- és 52 darab támlás szék, a pulpitus lábazata és a szószék kapott új kárpitot, miközben a szerkezeti javításuk is megtörtént. A kárpitok színéhez hasonlóan a függönyök is kék színben pompáznak, aranyszínű díszítéssel, igazodva Pest megye zászlójának színeihez. A felújítás közel 18 millió forintból valósult meg.


A díszterem eredeti formájában is így nézett ki, de a II. világháborúban elpusztult csillárok helyett a várbéli régi Országház dísztermének csillárjai kerültek ide. A terem falán Gróf Széchenyi István, (1831-ben Pest megye táblabírája volt), Táncsics Mihály, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos (a vármegye 1847-48-as követe, pénzügyminiszter, kormányzó) Dózsa György és Fáy András (az első Pesti Takarékszövetkezet megalapítója) képei láthatók.

Az elnöki emelvény mögött álló empire órát, a megyei nemesek közadakozásból vették 1830-ban a megyegyűlésnek. Az óra a háború végétől a levéltár raktárában volt és az 1980-as évek felújítása után került vissza eredeti helyére, ahol azóta is pontosan működik.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online