Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csaknem 30 kisgyermekes anyuka tért vissza a munkaerőpiacra

2014-04-15 14:37:14

Kiemelten a kisgyermekes nők munkába állási nehézségeire kínált megoldási modelleket az elmúlt két évben a GAK Nonprofit Kft. Munka-Család Egyensúly Programja, aminek keretében a szervezet és konzorciumi partnerei – a Gödöllői Királyi Kastély, a Művészetek Háza Gödöllő és a Gödöllő COOP Zrt. – összesen 49 szülő munkaerő-piaci reintegrációjának segítését vállalták. Az eredményekről a gödöllői Erzsébet királyné Szálloda szekciótermében április 15-én megrendezett sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

- A projektben tett vállalások sikeresen teljesültek – összegezte az elmúlt két év során történteket a GAK Nonprofit Kft. programvezetője, a kép jobb szélén látható Csapó Beatrix. - A Gödöllői és Aszódi Kistérségben a gyermekgondozásból visszatérő kisgyermekes szülők közül összesen 49 főt választottak ki, akik eredményesen végezték el a programon belüli képzési lehetőségek valamelyikét. A képzések azokat a kompetenciákat fejlesztették, amik a sikeres munkavállaláshoz elengedhetetlenül szükségesek. Figyelmet fordítottak az önismeret, az önértékelés, a kommunikáció, az időgazdálkodás, a munka és a magánélet összeegyeztetésére, miközben az új szakismeretek elsajátítására is hangsúlyt fektettek – emelte ki a programvezető.
A szóban forgó időszakban 28-an jutottak munkához, közülük 23-an már legalább 6 hónapot el is töltöttek új munkahelyükön. A projektből 16 fő bértámogatására volt lehetőség, akik az együttműködő konzorciumi partnereknél helyezkedtek el támogatott foglalkoztatásban. A GAK Nonprofit Kft. 5, a Művészetek Háza Gödöllő 3, a Gödöllő COOP Zrt. 6, míg a Gödöllői Királyi Kastély 2 főnek biztosított munkát.

Dr. Dúl Udóné, a Gödöllői COOP Zrt. vezérigazgatója (jobbról a második) fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy nem csak a képzési programmal, hanem gyakorlati intézkedésekkel is segítetik a kisgyermekes anyukák visszailleszkedését, ezért munkaidejük kialakításánál figyelembe veszik a reggeli óvodai, iskolai elfoglaltságot, és bolthálózat szinten biztosítják rugalmasan a munkakezdés időpontját. Ezen kívül játékkuckót alakítottak ki, valamint kismama-találkozót is szerveznek.
Kovács Balázs a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója (balról a második) jó példával is szolgált. A családbarát munkahelynek tekinthető és a képzéseknek teret adó helyi kultúra házának vezetője kiemelte, hogy a náluk támogatott foglalkoztatottként elhelyezkedett ügyfélszolgálati asszisztens egy kisgyermekes szülő, aki – egyéni érintettsége és személyes ambíciói kapcsán – az intézmény gyermekprogramjainak megvalósításában koordinálja sikeresen a szervezést.


A mintegy 160 millió forintos összköltségvetésű projekt második elemeként a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. a munkaadók számára ingyenes esélyegyenlőségi érzékenyítő tréningek és tanácsadás megtartását vállalta, hogy minél több kisgyermekes szülő kapjon lehetőséget a későbbiekben is a munkahelyre való visszatérésre. Az esélyegyenlőségi tréning elősegíti a családbarát munkahelyi kultúra elterjedését és a hátrányos helyzetű munkavállalók (kisgyermekesek, megváltozott munkaképességűek, 50+ álláskeresők, tartós munkanélküliek) iránti negatív előítéletek csökkentését. A program során 10 munkaadó partnernek nyújtottak esélyegyenlőségi szolgáltatásokat, a tréningen és a tanácsadáson túlmenően, esélyegyenlőségi terv készítését is.
Ehhez kapcsolódóan dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatóhelyettese elmondta, az esélyegyenlőség kérdése kiemelten fontos a számukra. Nem csak a GYES-ről vagy GYED-ről visszatérők szempontjából, hanem a programhoz tavaly nyáron csatlakozott gödöllői kastély látogatói és dolgozói oldaláról vizsgálva is az. Mindezt alátámasztja, hogy a kastély munkavállalói állományából 67-en vettek részt érzékenyítő tréningen.

A program harmadik összetevője egy komplex gyermekfelügyeleti rendszer kiépítése és működtetése a SZIL-HÁZ Családi Napközi, majd annak átalakulását követően a Palánta Családi Napközi és Játszóház megnyitásával a gödöllői Szilhát utcában. A helyszín a gyermekek felügyelete mellett, közösségi teret is nyújt kamaszok és felnőttek számára. A családi napközi munkatársai a projektben dajka-képzésben résztvevők közül kerültek ki. A szolgáltatást igénybe vehetik magánszemélyek, valamint cégek, intézmények is vásárolhatnak helyet saját munkavállalóik számára. Hiánypótló szolgáltatást kínálnak a Palánta Családi Napközi és Játszóház nyári gyermektáborai, a gyermekek biztonságos elhelyezésével és színvonalas programokkal. A gyermekfelügyeleti rendszer részét képezi még a házi gyermekfelügyeleti szolgáltatás, a munka és a családi élet összeegyeztetése során adódó olyan élethelyzetekre, amikor ez a lehetőség jelenti az egyetlen megoldást.

Nóra-hálózat segíti a nők munkerőpiaci érvényesülését
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyermekvállalást követő gondozással töltött évek után munkát kereső nők hamarosan az ország tíz városában számíthatnak a civil szervezetek összefogásából alakult Nóra-hálózat segítségére. Júniustól Kaposváron, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Gödöllőn, Székesfehérváron, Balatonalmádiban is elérhető helyi Nóra-pontok álláskeresési, karriertervezési és anti-diszkiminációs tanácsadást nyújtanak az érintetteknek, illetve reintegrációs tanácsadást a munkáltatók számára. Túlmenően, a helyi munkaerő-piac sajátosságainak ismeretében ösztönzik, koordinálják a megyei/regionális együttműködést. A hálózat ötlet- és projektgazdája a JÓL-LÉT Alapítvány, amely a női munkavállalás egyenlő esélyeinek megteremtéséért több mint egy évtizede dolgozik Budapesten, és működteti – projektfinanszírozástól függetlenül – állandó, díjmentesen igénybe vehető tanácsadói szolgáltatását.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online