Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Otthonteremtő szónoklat március idusán

2014-03-15 13:18:19

Tavaly közbeszólt a télies időjárás és meghiúsította azt a hagyományt, hogy a gödöllőiek a szabad ég alatt ünnepeljék március 15-ét. Idén – a zászlótartót és a virágosládákat felborító szél ellenére – lényegesen kegyesebbek voltak az „égiek” a helybéliekhez, így szép számban gyűltek össze a megemlékezők a Városháza előtti téren.

A nemzeti ünnep előestéjén ezúttal is lezajlott a gödöllői ifjúság fáklyás felvonulása: a menet a Petőfi-szobortól vonult a Dózsa György úti temetőbe, az 1848/49-es emlékműhöz. A főtérre meghirdetett eseménysorozatot a Gödöllői Városi Fúvószenekar dallamai vezették fel, Annus Réka énekelt, ünnepi beszédet mondott Gémesi György polgármester, a Cimbaliband zenekar és a Fricska táncegyüttes tagjai előadták a Hazád, hazád című műsort, koszorúzással tisztelegtek a 166 évvel ezelőtti hősök emléke előtt Petőfi Sándor szobránál, majd – a Tarsolyos Lovasegylet szervezésében – lovasok és fogatok felvonulásával ért véget a nemzeti ünnep gödöllői programjának délelőtti része.


A szamurájkarddal eltáncolt verbunk ellenére fergetegesre sikeredett színpadi produkciót megelőzően – Márai Sándor gondolatait is idézve – Gémesi György osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Összefogott, de némiképp már az idén esedékes önkormányzati választási kampányt is előkészítő mondandójában kritikai áthallású észrevételeket fogalmazott meg az országban uralkodó közösségi állapotokkal kapcsolatosan, miközben rávilágított, hogy Gödöllőn ebben a tekintetben minden másképp van. A polgármester – többek között – a következőket tartotta fontosnak kiemelni:

- Ez az ünnep a hazáról, a hősök nagyszerű tetteiről, bátorságról, önfeláldozásról, hitről, kitartásról, akaraterőről szól. A kérdés azonban az, hogy ma erről szól-e március 15-e. Vagy csak egy nosztalgikus program, esetleg lehetőség az éppen aktuális politikai kurzus melletti vagy elleni álláspontok kifejtésére, tüntetések és különutas rendezvények, megmozdulások megszervezésére? Ahhoz, hogy hazánk és otthonunk legyen ez az ország, még nagyon sok feladat van hátra, ezért nagyon sokat kell tenni.
Mi, itt, Gödöllőn, az elmúlt több mint két évtizedben – példát adva – bebizonyítottuk, hogy mindenféle hovatartozástól függetlenül, tudunk együtt, méltósággal ünnepelni, koszorúzni, énekelni a himnuszt és a szózatot. Ez azért is lehetséges, mert a nagyszámú, aktív, civil szervezettel együtt letettük a helyi társadalmai párbeszéd és az otthonteremtés alapjait.
Nem akarom elfedni, hogy nem voltak ebben az otthonteremtésben hibák, és azt sem, hogy sok minden még nem valósult meg közös terveinkből. De, ha továbbra is együtt, az eddigi szellemiségben, stílusban, aktivitással tesszük a dolgunkat, akkor lépésről lépésre az eddig meg nem valósult vágyaink és álmaink is teljesülni fognak. Mert együtt erősebbek vagyunk.
Mi, itt, Gödöllőn már nem a szabadságharc stádiumában vagyunk. A folytonos harc csak szétforgácsolja az erőt. Minden szinten szövetséget kínálva és kötve, építjük szűkebb hazánkat, és teremtünk otthont mindannyiunknak, helyi hazafiként.

A március 15-i gödöllői rendezvénysorozat 17 órától a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében folytatódott és zárult. Ekkor adták át a Gödöllő Városért díjat Six Editnek, Bárdy Péternek és a Zöld Híd Régió Kft. dolgozói kollektívájának.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online