Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A kártérítésre „rámehet” a vezetők háza is?

2014-03-14 13:41:16

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) változásával, ha egy közép- és kisvállalkozás ügyvezetője vagy más vezető állású munkavállalója úgy ír alá egy szerződést, hogy az abban foglaltakat nem tudja teljesíteni, és ezzel kárt okoz a másik szerződőnek és saját cégének is, március 15-e után a kárért már magánvagyonával is felel. A Generali kifejezetten erre a jogszabályi változásra reagálva kialakított új biztosítása azonban mentesíti az ügyvezetőt helytállási kötelezettsége alól. A részletekről Katona Tündét, a Generali Biztosító gödöllői képviseletének vezetőjét kérdeztük.

- Hogy is lesz ez a gyakorlatban?
- Ha, például, egy faipari feldolgozással foglalkozó cég ügyvezetője tudta, hogy a szalagfűrész-gépek hibásak, és ennek ellenére aláírt egy szerződést a cég nevében, majd a cég nem tudja teljesíteni a szerződését, felmerül az ügyvezető felelőssége. Az ügyvezető március 15-ét követően a megrendelőnek okozott kárért magánvagyonának terhére cégével egyetemlegesen felel.

- Az ügyvezetőn kívül kikre vonatkozik még a Ptk. változás?
- A gazdasági társaságok vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai, valamint vezető állású munkavállalói magánvagyonukkal felelnek azon károkért, amiket e minőségükben okoznak akár magának a társaságnak, akár harmadik személynek. A 2014. március 15-ével hatályba lépő Polgári Törvénykönyv jelentőst változást hozott, ugyanis harmadik személyekkel szemben a gazdasági társaság és a vezető tisztségviselők egyetemlegesen felelnek az általuk okozott károkért, azaz: a károsult nem csupán a társaság, hanem a vezető tisztségviselők magánvagyona terhére is kártérítést követelhet. Az új szabályozással így a vezető tisztségviselő közvetlen perlése is lehetővé válik, mind a társaságtól, mind a vezető tisztségviselőtől a teljes kárt lehet követelni.

- Mit tehetnek ezen vezetők? Hogyan „védekezhetnek”?
- A felelősségbiztosítás megóvja saját vagyonukat, mentesítve őket károkozás esetén a helytállási kötelezettség alól, hiszen a véletlenül okozott kárt a biztosító téríti meg.

- Mi a helyezet akkor, ha a vezetőnek nincs magánvagyona, de a feleségének van?
- A Generalinál köthető biztosítás nem csak a vezető tisztségviselőket védi, de kiterjed a vezető tisztségviselő törvényes házastársára, élettársára, elhalálozás esetén örökösére, csőd vagy felszámolás esetén a jogutódra is.

- A kártérítésen túl mire terjed ki a biztosítás?

- Kiterjed a hivatalos vizsgálat költségeire, az esetleges testi sérülés és dologi kárral kapcsolatos jogvédelmi költségekre, a polgári peres vagyoni biztosíték fedezetére, a jó hírnév sérelmének orvoslásával összefüggő költségekre, a kárenyhítési tanácsadás fedezetére, illetve a sürgős jogi védekezés költségeire, ezzel is minimalizálva egy esetleges rossz döntés nyomán bekövetkező közvetett és közvetlen károkat.
További előnye a Generali új biztosításának, hogy az komplett biztosítási védelmet nyújt a társaság ügyvezetése számára, hiszen mentesíti a vezető tisztségviselőt a károkozó magatartásával közvetlen összefüggésben álló – szintén újonnan bevezetett jogintézmény – a sérelemdíj megfizetése alól is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online