Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Spéci gödöllői gokarttal lepnék meg a világot

2014-03-07 09:27:32

Köztudott, hogy a Bosch évről évre nagyszabású projektkísérletekkel rukkol elő, amik főszereplői a mérnökjelöltek. A tavalyi Goldberg szerkezet-építő verseny kitérője után, a terep újra az autómániásoké. Mostantól 3 éven át 5 egyetem csapata épít egy-egy gokartot, aminek 2016-ra önjáróvá kell fejlődnie.

A gödöllői Szent István Egyetem laboratóriumában 16 fős csapat készül az idei évad nagy megmérettetésére, amit május 10-én a Hungaroringen rendeznek meg. Az első szezonban a cégtől kapott vadonatúj gokartba elektromos gázpedált, elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat kell beépíteni. A gokarttal emellett az automata parkolás és a hátramenet bravúrját is végre kell hajtani.
A gödöllői team elsősorban mechatronikai mérnökökből áll, kiegészülve általános gépészmérnökökkel. Nem mindenki kezdő, ketten már a tavalyi Goldberg-szerkezet építő csapatot alkották, melléjük álltak be azok a fiatalok, akik ezúttal az újhullámot képviselik.

A „szentistvánosok” egy igazi újító csapat, a kapott gokartot ugyanis szinte atomjaira szedték, hogy a részegységeket kiegészítve, egy valóban spéci gödöllői karttal lepjék meg a világot. A mechatronikusok a mechanikát is teljes egészében át akarják alakítani, így könnyen lehet, hogy a járművet biztosító Bosch-mérnökök nem ismernek majd rá az alapmodellre.
Olyan fejlesztéseket szeretnének produkálni, ami innovációjában a többiek fölé helyezi őket. Eddig már két komoly átalakítást végeztek a versenygépen, de azt, hogy ezek után milyen specifikációkkal rendelkezik kartjuk, egyelőre nem árulják el. A laborban elbújtatott járgányt kizárólag a csapat tagjai láthatják.


A gödöllőiek komolyan bizakodnak a győzelmükben, amit az is alátámaszt, hogy az első csapatépítő találkán kilenc menetből hetet megnyertek. Nagyon büszkék a vezetési tudásukra: számos Fittipaldi- és Räikkönen-palánta nyomja a gázt a pörgős próbafutamokon. A Forma 1-et mindenki imádja, a gokartok pedig egyébként is hasonlatosak a villámgyors torpedókhoz. De az ő gépük még intelligens is lesz.
A töretlen önbizalom nagyon fontos a végső cél elérésében, az igazság pedig úgyis kiderül majd a májusi megmérettetésen.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online